HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.07.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

U subotu 13. srpnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu služena je misa povodom obilježavanja Dana grada Karlovca, odnosno njegova 445. rođendana. Misu je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Rečici vlč. Lovro Zaplatić koji ove godine slavi 50 godina svećeništva, dok je suslavilo 11 svećenika na čelu s domaćinom, rektorom Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antunom Senteom. Liturgijskom glazbom misu je animirao Karlovački vokalni oktet pod vodstvom Irene Božičević i uz orguljsku pratnju Andreje Kirinčić. Misi je nazočio gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić sa suradnicima, odnosno čelnicima gradskih ustanova, kao i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Uz Karlovačku građansku gardu misi je nazočio zamjenik načelnika Karlovačke policijske uprave Darko Bratić, kao i brigadir Marin Kostelac ispred zapovjedništva HKOV.   
 
„Sv. Josip zaštitnik je grada Karlovca već 445 godina te se mi na Dubovcu sjećamo bule kada je grad Karlstadt osnovan podno starog grada Dubovca. Isto tako upućujemo molitve za zahvalu za sve dobre primljene milosti, ali i preporuku da naš grad i njegove stanovnike prati Josipov moćni zagovor. Ovom prilikom i zahvaljujemo na priznanju koje ste dodijelili sestrama Kćerima Božje ljubavi. Sretni smo da je grad Karlovac drugi u kontinentalnoj Hrvatskoj po prihvatu turista čemu je veliki obol dalo i svetište sv. Josipa s 80 tisuća hodočasnika prošle godine,“ istaknuo je domaćin mons. Antun Sente pozdravljajući nazočne vjernike.
 
„Današnja proslava povezuje dva svetišta i duhovna središta, Majku Božju Bistričku, čiji spomendan danas slavimo i svetište sv. Josipa. Dvije su to osobe naše vjere, naša nebeska majka i sveti Josip, nebeski zaštitnik grada Karlovca. Uz tri Gospine crkve, Gospu Snježnu na Dubovcu i Kamenskom te Pohod BDM u Mahičnom, Karlovac je pravi marijansko-josipovski grad. Glavna njihova vrlina bila je poslušnost, oni su živjeli obične živote i slušali što Bog govori. Prihvaćali su Božju riječ kao svoj životni put i ideju vodilju u svome životu. I mi to uradimo u svome životu u politici, kulturi, medijima, gospodarstvu da ne podlegnemo modi i pritiscima. Isto tako, vjera nije privatna stvar već, ako je odabrana, onda je treba javno svjedočiti,“ istaknuo je vlč. Zaplatić te nastavio: „Karlovac je za svog zaštitnika odabrao sv. Josipa, skromnog muža koji je sačuvao svoju povijesnu ulogu. I mi zaštitimo ljubomorno ono što radimo, a ne da se mijenjamo u ime imaginarne budućnosti bez prošlosti i sadašnjosti. Vodite se Božjom riječju koju ugrađujte u svoje planove. Svoj katolički identitet sačuvat ćemo samo uz Božju riječ i euharistiju, to je naš moto. Pritisci brojnik woke pokreta nisu napredni, već nihilistički, koji oduzimaju čovjeka, temelje i nadahnuće da je čovjek Božja slika. Božja riječ je pogonsko gorivo koje nas tjera naprijed“, rekao je vlč. Zaplatić.
 
Po završetku svečanog misnog slavlja održala se mala svečanost. Počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Poljskoj u Krakowu, Pawel Wlodarczyk uručio je poklon rektoru Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antunu Senteu. Riječ je o slici pozlaćenog mozaika "Hrvatski Oratorij" koji se nalazi u Svetištu Ivana Pavla II. u Krakovu. Ovo je jedinstveni prikaz da se u poljskom svetištu nalazi lik blaženika iz druge "male" države s likom Gospe iz njihova svetišta, a zapravo svjedoči o velikoj ljubavi koju je Ivan Pavao II. gajio prema hrvatskom narodu, a koja je posebno došla do izražaja prilikom trećeg posjeta Hrvatskoj, odnosno 100. apostolskog putovanja pape Ivana Pavla II. "Hrvatski Oratorij" prikazuje Majku Božju Bistričku, blaženog kardinala Alojzija Stepinca i svetog Ivana Pavla II. Mons. Sente istom prilikom je uzvratio konzulu Wlodarczyku replikom statute čudotvornog kipa svetog Josipa. Konzul Wlodarczyk dokazani je prijatelj Hrvatske i zadužen za suradnju na području kulture i duhovnosti. Nakon mise u dvorani svetišta mons. Sente je tradicionalno upriličio druženje za sve uzvanike.   
 
 
Tekst i fotografije: Zvonko Ranogajec
Ispišite stranicu: