HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2024.

Mladomisnici 2024. - Krešimir Bušić

Osmorica mladomisnika Zagrebačke nadbiskupije zaređeni su za svećenike u subotu 22. lipnja 2024. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

Više o mladomisnicima Krešimiru Bušiću, Krešimiru Cervelinu, Vedranu Jakiću, Filipu Pranjiću, Ivanu Pugaru, Mariju Šariću, Marku Šimundiću i Antoniju Štenglu saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.
 

Krešimir Bušić




Krešimir Bušić rođen je 6. srpnja 1987. godine u Torontu u vjerničkoj obitelji. Roditelji su mu iz Kupresa, a ima mlađeg brata i četiri starije sestre te dvanaestero nećaka i nećakinja. Mlađi brat također je ovogodišnji mladomisnik, no za Torontsku biskupiju. Osnovnu i srednju školu završio je u Mississaugi, a 2009. godine diplomirao je elektrotehniku i računarstvo na Sveučilištu u Torontu. Osam godina radio je kao elektroinženjer u zrakoplovnoj industriji. U Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu primljen je 2018. godine. Za đakona ga je zaredio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša 25. studenoga 2023. godine u crkvi Ivana XXIII., pape u Zagrebu. Đakonski pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću.

Mladomisničko geslo: "Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje." (Ps 116, 13)

Datum mlade mise: 30. lipnja 2024. (u Župi Svete Obitelji, Kupres, BiH); 14. srpnja 2024. (u Župi Hrvatskih mučenika, Mississauga, Kanada)

Kako ste se odlučili za svećenički poziv? Kako ste prepoznali taj poziv?
​U svojim kasnim 20-im godinama nakon iskustva obraćenja, ponovno se u meni probudio poziv koji sam osjećao već ranije. Tada sam se već bio udaljio od života vjere. Nakon par godina razlučivanja u rujnu 2018. odlučio sam se upisati bogosloviju u Zagrebu i započeti svoju svećeničku formaciju. Tijekom života u Kanadi uvijek sam bio povezan s Hrvatskom kroz župu, sport i folklor, a župnici su nam svi bili iz Zagrebačke nadbiskupije, zato sam se odlučio za ovu nadbiskupiju.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Sveukupna bogoslovska formacija bila je jedno izazovno, ali vrlo bogato iskustvo rasta u zajednici i duhovna borba uz braću.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Ove godine sam bio na đakonskom praktikumu u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću. Živa je i aktivna zajednica koja me je oplemenila i dala mogućnost i svu podršku u razvijanju duha služenja.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Gledajući prema svećeničkom životu, radujem se daljnjoj avanturi života u Kristu i služenju Crkvi. Nije nimalo lako opredijeliti se za poziv naspram „normalnog“ života, ali kad prepustiš korak po korak svoj život u Božje ruke, vidiš kakvo je veliko bogatstvo i čast živjeti za Krista, a u ovome pozivu na poseban način rasti u intimnosti s Njim i služiti Njegovom narodu.

Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Svim mladima koji se dvoume o pozivu - ne bojte se predati Gospodinu svoje živote, jer zaista želi da vaša radost bude potpuna!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: