HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.05.2024.

Nadbiskup Kutleša đakonima dodijelio diplome o postignutoj svećeničkoj spremi

U dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u ponedjeljak 27. svibnja zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša dodijelio je diplome o postignutoj svećeničkoj spremi polaznicima Đakonske pastoralne godine.

Na početku svečanosti prigodne riječi uputili su ravnatelj NPI-a i voditelj Đakonske pastoralne godine preč. Ivan Lukić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak te župnik Župe Uznesenja BDM - Remete o. Zlatko Pletikosić, OCD u ime župnikâ mentora.

Predstavljajući rad ovogodišnje Đakonske pastoralne godine preč. Lukić istaknuo je činjenicu da je "naš život bitno obilježen odnosom s Bogom i čovjekom. To nas raduje, u tome pronalazimo i ostvarujemo svoj životni smisao. Promatrajući to u kontekstu ovog našeg programa kojeg smo zajedno prolazili, prepoznajemo kako jedni od drugih učimo, jedni drugima pomažemo napredovati i usavršavati se, ali ono što nas je uvijek držalo i hrabrilo, što nam je davalo snagu da idemo naprijed jest zajedništvo. Sva predavanja, sve napore, sve poteškoće prošli su i u nama su našli određeno mjesto, promišljanje, razmišljanje i nismo to kroz druženje pokušali zaboraviti - nego upravo u zajedništvu smo utvrđivali ono dobro i dalje raspravljali o tome, a u otvorenosti i koliko je bilo moguće, popravljali ono što nije bilo dobro." Obraćajući se đakonima preč. Lukić rekao je kako se "posebnost ovogodišnjih kandidata očitovala u jednostavnosti pristupa svakom zadatku i zajedničkom molitvenom programu. Moglo bi se reći da smo se pronašli zajedno, da smo našli zajednički jezik i upotrijebili svoje talente da svima bude dobro. Time smo izbrusili svoje zajedništvo."

Rektor Faltak u svom govoru o odgojno-duhovnoj dimenziji Đakonske pastoralne godine istaknuo je kako "Đakonska pastoralna godina obuhvaća tri važna segmenta: organizaciju same godine i studijski dio koji je prvenstveno pod vodstvom voditelja Đakonske pastoralne godine, odnos prema Božjem narodu - župnoj zajednici i pastoralno suživljavanje koje se odvija pod mentorstvom župnika i treće: neposredna priprema za prezbiterat". Obrativši se đakonima, preč. Faltak poželio je da im "još preostalo vrijeme do prezbiterskog ređenja bude mogućnost za vlastito propitkivanje i usmjeravanje u važnim osobnim odlukama" i vrijeme za osobno propitkivanje na ljudskom, duhovnom, intelektualnom i pastoralnom području.

Govoreći o đakonskom pastoralnom praktikumu na župama o. Pletikosić izdvojio je "kako je od velike pomoći bio u zajednici i naš đakon, a siguran sam da su i svi ovi naši đakoni bili od pomoći svećenicima, svoj subraći, a osobito onim svećenicima koji su sami na župi." O. Pletikosić prisjetio se svojih iskustava s Đakonske pastoralne godine i vremena đakonata, također posebno istaknuvši zajedništvo. "Neka nas sve drži Gospodin, ali i ono iskuseno i nikad zaboravljeno i uvijek novo zajedništvo", zaključio je o. Pletikosić.

Nakon prigodnih govora uslijedila je podjela diploma i nagrada polaznicima Đakonske pastoralne godine koje im je uručio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Nagrade su dobila i trojica đakona Zagrebačke nadbiskupije Antonio Štengl, Krešimir Cervelin i Vedran Jakić.

U ime polaznika Đakonske pastoralne godine zahvalu je uputio đakon Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Pranjić, zahvalivši voditelju Đakonske pastoralne godine, rektoru Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa i svim odgojiteljima, roditeljima i obiteljima svih đakona, župnicima župa iz kojih đakoni dolaze, župnicima mentorima te naposlijetku kolegama đakonima. "Molim vas, dopustite mi da zahvalim našoj generaciji đakona. Među nama su đakoni iz svih biskupija Zagrebačke metropolije i Zadarske nadbiskupije, kao i đakoni iz raznih redovničkih zajednica i provincija. Hvala vam, dečki, na svakom susretu, otvorenosti i suradnji. Nadam se da ćemo nastaviti surađivati i u budućnosti jer svi mi služimo istoj Crkvi i istom Gospodinu", rekao je vlč. Pranjić pritom čestitajući dvojici subraće koji su prošli tjedan primili sveti red prezbiterata.

Na kraju svečanosti nadbiskup Kutleša uputio je pastirsku riječ đakonima istaknuvši kako u odnosu naših sumnji i Isusove svemoći "sumnje ne znače da ste manje vrijedni ili pozvani. One su prilika za rast i produbljenje vjere. Ljubav prema Bogu i povjerenje u njegovu providnost neka budu vaši vodiči. U svome poslanju, budite svjesni da je Isus uvijek s vama, da vas podržava i vodi. Njegova ljubav i prisutnost daju vam snagu i sigurnost da idete naprijed, unatoč sumnjama i izazovima koji će se pojaviti na vašem putu. Budite hrabri, oslonite se na Njega i njegovo obećanje da će biti s vama do svršetka svijeta (usp. Mt 28,20)", rekao je đakonima nadbiskup Kutleša.

Govoreći o poslanju, nadbiskup Kutleša kazao je đakonima: "svaki od vas je izabranik Božji, poslan da donosi plodove koji će ostati. Budite svjesni da je vaše poslanje veliko i važno. Sveti Augustin kaže: "Bog koji te je stvorio bez tebe, neće te spasiti bez tebe" (Govor, 169, 13). Naša suradnja s Božjom milošću je nužna. Potrebno je neprestano raditi na svojoj duhovnoj formaciji, moleći za Božju pomoć i vodstvo. Vaše poslanje nije samo zadatak, već i poziv na stalni duhovni rast i razvoj. Budite revni i gorljivi u svom radu, svjesni da je Bog s vama u svakom trenutku vašega života. Neka vaša služba bude odraz Kristove ljubavi i milosrđa, donoseći plodove dobrih djela i svjedočanstva vaše vjere."

Nadbiskup je poručio đakonima: "U svemu tome budite podrška jedni drugima, susrećite se i podržavajte u dobru. I na tom putu, kao vaši ordinariji, želimo biti s vama ne samo na ređenju, već dijeliti s vama radosti i nade vašega svećeništva."

Svečanost je pjesmom uveličao Vokalni sastav Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: