HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.09.2024.

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje prigodom dodjele trajnih mandata vjeroučiteljima

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u utorak 10. rujna misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca prigodom kojega je dodijelio trajne mandate vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama i odgojiteljicama u vjeri. Na misnom slavlju koncelebrirali su preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola; preč. Denis Barić, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke i profesor na KBF-u; preč. Božidar Cindori, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje; vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik Župe Uznesenja BDM, Zagreb-Stenjevec; te preč. Nenad Malović, profesor na KBF-u.

Na početku misnoga slavlja Nadbiskupa i sve okupljene pozdravila je predstojnica Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić. Osobito je zahvalila nadbiskupu za svekoliku podršku koju pruža vjeroučiteljima i odgojiteljicama u izvršavanju vjeroučiteljske i odgojiteljske službe u javnim, privatnim i katoličkim školama i predškolskim ustanovama.

Nadbiskup Kutleša u homiliji se osvrnuo na čin podjele trajnih mandata istaknuvši da je to "čin kojim Crkva izražava povjerenje da će sve ono što ste primili, Božjom milošću i vašim trudom, biti vjerno prenošeno i naučavano u zajedništvu s Crkvom, uz duboku svijest da ste izabrani i određeni za važnu zadaću. Vaše zajedništvo s Crkvom, dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice i odgojiteljice u vjeri, ne ogleda se samo u formalnom ispovijedanju naučenoga, nego ponajprije u vašem vjernom, osobnom, obiteljskom i javnom svjedočenju."
Govoreći o naviještenom evanđelju o "pozivu dvanaestorice koji će činiti jezgru Isusovih učenika i koji će započeti zadaću prenošenja vjere sve do danas" nadbiskup je istaknuo da se "Isus povukao na goru gdje je cijelu noć molio pred izbor onih kojima će povjeriti svoju misiju".

"Isus nam svojom molitvom želi reći upravo to: da inicijativa izbora onih koji će nastaviti njegovo djelo ne pripada njemu samome, već Ocu, u konačnici samome Bogu u zajedništvu triju osoba. U to je zajedništvo Isus uranjao molitvom, da bi i nama pokazao da se sve ono što nam je životno važno rađa iz zajedništva s Bogom po Sinu u Duhu Svetome. Kad bismo, draga braćo i sestre, toga bili više svjesni, zasigurno bismo imali više duhovne koristi od dužnosti i obveza koje proizlaze iz crkvenog poslanja. Nitko od nas nije ovdje za sebe; ni biskup koji snagom svetoga Reda ima ovlast podjeljivati mandate, ni vi koji ćete tom ovlašću biti poslani prenositi vjeru. Ako ne vjerujemo da se u ovome činu očituje Božja inicijativa, onda smo na krivom putu i na krivom mjestu", naglasio je nadbiskup Kutleša.

Osvrćući se na izabranu dvanaestoricu nadbiskup je istaknuo da je "Isus svjesno odabrao raznoliku skupinu ljudi: one koji će mu biti vjerni unatoč svojim slabostima, one koji će iskusiti gorke plodove zatajenja i milost kajanja i jednoga koji će ga izdati. Dvanaestorica su slika Crkve u malom: zajednica različitih ljudi koje ujedinjuje Krist. Isus nas svjesno bira različitima i u tome je bogatstvo Crkve."

"Isusov izbor dvanaestorice nudi nam i korisne savjete o vodstvu. Najbolji vođa je onaj koji svoju zajednicu priprema za budućnost na način da, kada ode, za sobom ostavi stabilnost i rast. Autentično vodstvo često se ne vidi u onome što se događa dok je osoba još u blizini, već u onome što se razvija nakon njezina odlaska. Crkva je božanska ustanova, a ne ljudska, rođena iz Kristove jedincate žrtve, darovana svijetu da ga preobražava u snazi i sili Duha Svetoga", zaključio je nadbiskup Kutleša.

Na kraju misnog slavlja trajne mandate primili su prisutni vjeroučitelji, vjeroučiteljice i odgajateljice u vjeri: Antea Anđić, Sandra Benasić, Barbara Bušić, Ksenija Čičak, Antun Dodić, Andrija Dundović, Helena Jelčić, Marina Malogorski, Helena Mamić, s. Ivana Antonija Mikotić.

Zahvalu za vjeroučiteljski, odgojiteljski i pastoralni rad prigodom odlaska u mirovinu primila je gospođa Nedica Fiolić, a uz nju umirovljene su vjeroučiteljice s. Matija Ćurčić, Dubravka Mikulandrić i vjeroučitelj Stjepan Ovčar.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: