HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.09.2024.

Nadbiskup Kutleša predvodio proslavu svetkovine sv. Marka Križevčanina u Križevcima

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je svečano misno slavlje proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina u subotu, 7. rujna u Križevcima. Na misnom slavlju koncelebrirali su biskup domaćin mons. Vjekoslav Huzjak, sisački biskup Vlado Košić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, križevački vladika Milan Stipić, tajnik apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Alvaro Ernesto Isurieta Y Sea, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak i brojni okupljeni svećenici.

Svečanom euharistijskom slavlju prethodila je procesija od konkatedralne crkve Svetoga Križa do gradskog trga uz prijenos relikvije sv. Marka Križevčanina. U procesiji su bili mnogi članovi lokalnih i gradskih udruga, vatrogasci, obnašatelji gradskih vlasti, brojni vjernici, svećenici i biskupi.

Prije početka misnog slavlja bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak pozdravio je okupljene biskupe, svećenike, predstavnike županijskih, gradskih i općinskih vlasti te okupljene vjernike i zahvalio im za sudjelovanje u proslavi sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Kutleša osvrnuo se na riječi sv. Marka: "Druge vjere ne poznajem, nego katoličke, a nju ću s Božjom milosti do zadnjega daha čvrsto držati, pa nema obećanja koja bi me sklonila da je ostavim", te je istaknuo da se "mučeništvo u kršćanskoj tradiciji nikada ne interpretira kao izraz mržnje ili odbacivanja drugih, već kao izraz vrhunske ljubavi prema Bogu i obrane temeljnih ljudskih vrijednosti."
"Primjer sv. Marka pokazuje da je mučenik uistinu simbol slobode, ali slobode koja je usmjerena na istinu i ljubav prema Bogu, a ne na borbu protiv drugih ljudi. Njegova žrtva poziv je na pomirenje, mir i pravo na vjeroispovijest, a ne na podjele i sukobe. Na taj način mučeništvo svijetli kao svjedočanstvo o istinskom dostojanstvu ljudske osobe, koje počiva u njezinoj sposobnosti da se slobodno opredijeli za istinu i vjeru, čak i kad se suoči s najtežim prijetnjama. U konačnici, veličina žrtve mučenika sv. Marka leži u njegovoj nesebičnoj ljubavi, u slobodi savjesti i njegovom predanju Božjoj providnosti", rekao je nadbiskup Kutleša.

Nadbiskup je istaknuo da je "kršćanstvo snaga koja svijetu nudi univerzalnu poruku mira i put istinskog obraćenja" te da su u širenju te poruke dana tri uvjeta. Kao prvi uvjet istaknuo je odricanje od sebe samih te naglasio da "u kulturi koja nas potiče da stavimo sebe na prvo mjesto, da tražimo vlastitu korist i samopotvrdu, Isusov poziv da se odreknemo sebe zvuči radikalno i izazovno. Odreći se sebe znači odreći se egoizma, sebičnosti i želja koje nas odvode od Božje volje. To znači staviti Boga na prvo mjesto u svim aspektima života, priznajući da sve što jesmo i imamo dolazi od njega te treba biti usmjereno prema njegovoj slavi."

"Drugi uvjet - nositi svoj križ - izražava spremnost suočiti se s poteškoćama, patnjama i progonstvima radi Krista. Križ nije simbol poraza, već trijumfa; nije znak slabosti, već snage", rekao je nadbiskup te nadodao da je "sveti Marko ustrajno nosio svoj križ, radeći na sebi i, uz pomoć Božje milosti, oblikujući svoj karakter. Taj je križ zablistao kad je bio uhićen i izložen sljepoći mržnje. Nije tražio lakši put, niti je pristao na povlastice. Mogao je to podnijeti jer je znao da patiti zbog čiste savjesti znači patiti s Kristom, a to je najveća čast za vjernika."

"Treći uvjet koji Isus postavlja jest potrošiti svoj život ne u sebičnoj usmjerenosti na sebe, nego za Krista i za bližnje. Naša vjera ne poziva na pasivnost, već na aktivnu ljubav koja se očituje u djelima milosrđa, u služenju i žrtvovanju za druge", rekao je nadbiskup Kutleša te istaknuo primjer sv. Marka Križevčanina, koji je, "predajući se potpuno Bogu, potrošio je svoj život u službi svojim vjernicima i Crkvi Božjoj, propovijedajući Evanđelje i braneći vjeru. Njegovo svećeničko poslanje bilo je ispunjeno brigom za duše, a njegova smrt bila je kruna te brige. On je razumio da pravi smisao života leži u darivanju sebe za druge, baš kao što je Krist darovao svoj život za nas."

Na kraju misnog slavlja mons. Huzjak predvodio je molitvu sv. Marku Križevčaninu pred relikvijama sveca, kojima su vjernici nakon misnog slavlja mogli iskazati počast.

Misno slavlje animirao je Župni zbor Župe sv. Ane u Križevcima i zbor mladih Crisinus.
 
Ispišite stranicu: