HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.09.2024.

Nova knjiga prof. dr. sc. Stjepana Balobana: Suočiti se s reformama u Crkvi

Knjiga "Suočiti se s reformama u Crkvi. Kršćanin i svijet" autora Stjepana Balobana predstavlja značajan doprinos razumijevanju promjena koje se događaju unutar Crkve i njenog odgovora na izazove suvremenog svijeta. Ova zbirka tekstova, izvorno objavljenih u kršćanskoj obiteljskoj reviji "Kana", donosi rasprave i promišljanja o različitim aspektima crkvenog života, uključujući nužnost reformi koje proizlaze iz središnjeg i nepromjenjivog poslanja Crkve - evangelizacije. Baloban pažljivo istražuje kako pozitivne, tako i negativne promjene koje su zahvatile Crkvu, s posebnim naglaskom na potrebu prilagodbe Crkve suvremenom čovjeku koji se sve više udaljava ne samo od Crkve, nego i od Boga i religije kao takve.

Balobanova promišljanja o reformama temelje se na dugogodišnjem iskustvu i pisanju za "Kanu", gdje se već više od 20 godina svakog mjeseca suočava s različitim pitanjima i problemima crkvenoga i društvenoga života. Njegovi tekstovi odražavaju duboko razumijevanje složenih procesa kroz koje Crkva prolazi, te nude analizu kriza koje su je potaknule na reforme. Te krize, prema Balobanu, često omogućuju Crkvi da se vrati onome što je bitno - evanđelju, koje i danas ostaje pokretačka snaga istinskih promjena koje su Crkvi potrebne.

Jedna od glavnih teza Balobanove knjige jest da kao kršćani i članovi Crkve imamo izbor - možemo biti aktivni sudionici u reformama koje su nužne, ili pak pasivni promatrači onoga što se događa u našoj crkvenoj i društvenoj sredini. Svijet u kojem živimo mijenja se nevjerojatnom brzinom, a Baloban ističe kako često tek nakon određenog vremena postajemo svjesni da smo se našli u potpuno drukčijem kulturnom, društvenom, pa i vjerskom okruženju. Promjene se ne događaju samo izvan Crkve; one su prisutne i unutar nje, bez obzira na to jesmo li toga svjesni ili ne. Pozitivne ili negativne, te promjene utječu na Crkvu kako u Hrvatskoj, tako i u širem europskom kontekstu, unatoč uvjerenju mnogih da je Hrvatska i dalje "katolička zemlja".

Autor se ne ustručava baviti složenim i često kontroverznim temama, o kojima mnogi izbjegavaju govoriti. Kroz naslove poput "Suočiti se s problemima u Crkvi?", "Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja", "Treba li Crkva u Hrvatskoj promjene?", "Svetost blaženog Alojzija Stepinca", "Zagađivanje javnoga prostora u Hrvatskoj" i "Odgovornost katolika za hrvatske podjele", Baloban otvara rasprave koje su od ključne važnosti za razumijevanje trenutne situacije u Crkvi i društvu.

Stil pisanja Stjepana Balobana odlikuje se preciznošću i jasnoćom, ali i hrabrošću. On se ne boji suočiti s teškim i mučnim temama koje mnogi drugi izbjegavaju ili o kojima se govori samo površno. Njegov jasan i nedvosmislen pristup omogućuje čitatelju da se suoči s izazovima koji su pred Crkvom, a istovremeno ga potiče na dublje razmišljanje i aktivno sudjelovanje u procesima koji će oblikovati budućnost Crkve. Kroz ovu knjigu, Baloban ne samo da analizira trenutne promjene, već i poziva na kritičko preispitivanje naše uloge unutar Crkve i društva, te na odgovornost koju kao vjernici nosimo u ovim turbulentnim vremenima.

Knjigu Suočiti se s reformama u Crkvi potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti.


KS

Ispišite stranicu: