HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.10.2014.

Novi broj glasnika "Stepinac"

U uvodniku dvobroja (3.-4.) Glasnika postulature Blaženi Alojzije Stepinac postulator dr. Juraj Batelja podsjeća kako je 3. lipnja u Kongregaciji za proglašenje svetih teološka komisija prosudila istinitost čuda – ozdravljenja koje se dogodilo po zagovoru bl. Alojzija Stepinca. No, dr. Batelja upozorava kako kanonski postupak time još nije okončan, jer mišljenje medicinske i teološke komisije prosuđuje Kardinalska komisija nakon čijega pravorijeka Sveti Otac potpisuje dekret o kanonizaciji.

Na tragu pojavljivanja u javnosti kojekakvih napisa o protivnostima Stepinčevoj kanonizaciji, u ovome broju Glasnik donosi svjedočanstvo paroha Srpske pravoslavne Crkve u New Yorku Andreja Dimitrijevića, i svjedočanstvo o odnosu Srba i Srpske pravoslavne Crkve prema bl. Alojziju Stepincu iz pera hrvatskog slikara Joze Kljakovića.

Glasnik prigodnim tekstom obilježava i 80. obljetnicu (28. svibnja 1934.) imenovanja dr. Alojzija Stepinca nadbiskupom koadjutorom. Tekst je popraćen i preslikom početka čestitke koju je novoimenovanom nadbiskupu koadjutoru 29. lipnja 1934. uputio mons. Angelo Giuseppe Roncalli (kasnije papa Ivan XXIII.) iz Apostolske delegature u Bugarskoj.

U rubrici o euharistijskim kongresima u ovome broju naglasak se stavlja na kongres održan 25. rujna 1922. u Zlataru.

Uz postupak za proglašenje blaženim kardinala Franje Kuharića, Glasnik stavlja naglasak na kardinalovu osjetljivost za istinu i pravdu, osobito na području slobode ispovijedanja vjere. Uz drugi postupak, onaj vezan uz slugu Božjega Josipa Langa Glasilo donosi prilog o prijenosu tijela iz kanoničke grobnice na Mirogoju u župnu crkvu Sv. Marije na Dolcu, gdje je Lang svojevremeno bio župnik. Glasnik upozorava na odumiranje Hrvatske, te kao primjer stavlja nestanak sela Bukevje.

Uz 50. obljetnicu smrti krašićkog župnika Josipa Vranekovića Glasnik donosi skraćeno svjedočanstvo Matije Žgele koji je u vrijeme agonije vlč. Vranekovića bio upravitelj župe Gornje Prekrižje.

Rubrika "Narod vam to nikada neće zaboraviti" podsjeća na svećenike koji su podnijeli žrtvu za Crkvu i svoj narod, a tu su i spomeni na nedavno preminule svećenike u visokoj dobi, koji su bili suvremenici bl. Alojzija Stepinca mons. Rozalija Šutrinu (1920.-2014.), preč. Matu Repića (1918.-2014.) i mons. Marijana Radanovića (1921.-2014.).

U "kronici" se daje prikaz ovogodišnje proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Glasnik nastavlja niz "U pandžama UDBA-e", te iz "Vranekovićeva dnevnika" s nadnevcima iz ožujka 1954. godine. (IKA)
Ispišite stranicu: