HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.11.2014.

Novi broj Glasnika svetog Josipa

Izašao je novi broj Glasnika svetog Josipa, list Nacionalnog svetišta za štovatelje Marijinog zaručnika.

Pod vodstvom mons. Anuna Sente, ml., novog glavnog urednika Glasnik je dobio novo ruho i nove suradnike. Najviše stranica posvećeno je graditelju Svetišta svetog Josipa i obnovitelju Glasnika, nedavno preminulom prelatu Njegove Svetosti Marijanu Radanoviću, koji je vodio izgradnju Svetišta i pripremio ga za posvetu prije točno 40 godina.

Posvetu je izvršio kardinal Franjo Šeper, tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere što se u Glasniku spominje u više tekstova. Glasnik donosi i fotografije naslovnice prvog Glasnika izašlog 1873. kojega je pokrenuo i uredio tadašnji nadstojnik Nadbiskupskog sjemeništa u Zagrebu dr. Josip Štadler.

Na 64 stranice u boji naši profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Davor Šimunec i dr. Darko Tepert, donose teološke članke razumljive svakom vjerniku o ljepoti štovanja svetog Josipa.

Zatim vjeroučiteljski tim iz udruge Ekosspiritus, donosi katehezu o svetom Josipu kao brandu Hrvatske, Glasnik nadalje donosi kratke vijesti o živosti Svetišta i župe BDM Snježne na čijem se području Nacionalno svetište nalazi.

Novouređeni Glasnik svetog Josipa posebni brigu vodi o članovima Bratovštine svetog Josipa kao i o članovima križarske organizacije, te donosi fotografije hodočasnika koji su posjetili Josipove svetište, kao i otiske umjetničkih slika s temom svetog Josipa a koje se čuvaju u muzejima i crkvama grada Karlovca.

Novi urednik Glasnika je ujedno i novi rektor Nacionalnog svetišta i novi župnik koji je preuzeo službe zajedno s novim župnim vikarom vlč. Anđelkom Katancem početkom ovogodišnje jeseni, stoga se Glasnik osvrće i zahvaljuje dosadašnjim svećenicima preč. Alojziji Burji rektoru Svetišta i vlč. Dragecu Gereciju uredniku Glasnika na nekoliko stranica.

Predstavljanje novog broja Glasnika svetog Josipa biti će u srijedu 19. studenoga u Velikoj dvorani Pastoralnog centra u Karlovcu na Dubovcu. Tom će prigodom biti otvorene nove mrežne stranica i predstavljen logo Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Glavni predstavljač biti će mr. sc. Mario Raguž, urednik na HRT-u u Odjelu Kultura, umjetnost i religija. (AS)

Novi broj možete preuzeti ovdje.

Ispišite stranicu: