HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.08.2024.

Novi broj Župnog lista Karlovca i okolice

"Župni list", glasilo župa Karlovca i okolice izašao je krajem kolovoza 2024. godine. U uvodniku se navodi kao je „Naša župa”, preteča „Župnog lista”, svoje prve korake ostvarila 1965. godine. Stoga se približavamo visokoj šezdesetoj obljetnici objavljivanja glasila karlovačkih župa, danas poznatog pod nazivom „Župni list”.

U početku je to bilo glasilo tek dviju karlovačkih župa - Blažene Djevice Marije Snježne i svetog Franje Ksaverskog na Švarči, kasnije se proširio na sve župe, ne samo grada Karlovca već i karlovačke okolice. Ponekad je izlazio četiri puta godišnje, a u zadnje vrijeme, zbog mnogih tehničkih razloga, izlazi jednom godišnje kao dvobroj.

Ipak, ove godine „Župni list” izlazi u ljetnom razdoblju, s namjerom da drugi broj bude objavljen o Božiću kako je to uobičajeno. Glavni razlog jesu premještaji dvojice župnika Karlovačkog dekanata te samog našeg dekana koji je i odgovorni urednik ovog glasila. Odlukom zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, a zbog pastoralnih potreba, dekan preč. Dražen Karačić odlazi na službu župnika u Župi svetog Petra u Zaprešiću, a vlč. Ivan Braovac na službu upravitelja Župe svetog Jurja u Draganiću.

Također, vlč. Petar Galeković, župni vikar na Dubovcu, imenovan je upraviteljem Župe svetog Roka u Skakavcu i Župe svetog Antuna Padovanskog u Vukmaniću, dok je fra Ivica Berišić, OFM, razriješen službe župnog vikara u Župi Presvetog Trojstva u Karlovcu i imenovan župnim vikarom u Župi svetog Antuna Padovanskog u Bjelovaru, a mladomisnik fra David Vrbanec, OFM, imenovan je župnim vikarom u Župi Svetog Križa u Sigetu.

Petorica svećenika odlaze, a dolaze trojica. Vlč. Kristijan Gatarić dolazi na službu župnika u Župu Presvetog Srca Isusova u Novi Centar, vlč. Nikola Špiljak u Mahićno i fra Siniša Pucić, OFM, u Župu Presvetog Trojstva te u franjevački samostan u Karlovcu. Zbog navedenih razloga prve stranice donose zahvale, ponajprije karlovačkom dekanu prečasnom Draženu Karačiću, navodi se u uvodniku Župnog lista.

Pored uobičajenih duhovnih i pastoralnih aktivnosti na području Karlovačkog dekanata, jedan od važnijih događaja u prvoj polovici ove godine bio je Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov povodom rođendana Grada u kojem su sudjelovali članovi 22 vjerničke zajednice. Svakako je važno primijetiti da se obnavlja franjevačka crkva te se u njoj ponovno slave sakramenti, iako još uvijek traje obnova.

Lijepa je spoznaja da ove godine obilježavamo 50. obljetnicu posvete Josipova svetišta, 40. obljetnicu obnovljenog objavljivanja „Glasnika svetog Josipa” te se spominjemo svete smrti preč. Marijana Radanovića, graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa, obnovitelja „Glasnika svetog Josipa” te pokretača i dugogodišnjeg urednika „Župnog lista”. Navedene lijepe obljetnice proslavit ćemo u subotu 12. listopada misnim slavljem koje će u 11 sati predvoditi mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup, najavio je novi broj Župnog lista.

Mnoštvo fotografija, te brojna izvješća na 116 stranica obogaćuju Župni list karlovačkih župa, koji se može nabaviti u svim župama Karlovačkog dekanata, kao i u Župi svetog Lovre na Vivodini.

Župa BDM Snježne, Karlovac-Dubovac


 
Ispišite stranicu: