HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.09.2024.

​Nuncij Lingua predvodio misno slavlje u Gornjoj Stubici

U nedjelju 1. rujna Župa sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici proslavila je dan posvete župne crkve. Svečanu svetu misu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U homiliji je rekao: "Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene“, rekao je Isus, citirajući proroka Izaiju, u odlomku iz evanđelja koje smo upravo čuli. Drugim riječima, ovaj narod je licemjeran: govori da ljubi Boga, da ga časti, da ga hvali, organizira procesije i devetnice, posti i prikazuje mnoge žrtve, ali njegovo srce, njegov um, nisu istinski okrenuti prema Bogu. Ima mnogo drugih interesa koje smatra važnijima. Trebamo provoditi u djelo Riječ Božju koja je usađena u nama, u našem srcu. U naše srce Bog sije svoju Riječ, koju moramo prihvatiti sa svom krotkošću, provesti je u djelo kako bi klijala, rasla i donosila plodove. Ako smo samo slušatelji, a ne provodimo u djelo, odnosno ne živimo Njegovu Riječ, varamo sami sebe. Ljubimo Boga svojim ustima ili ušima, ali ne i srcem."

Nuncij je dodao da "ako Isus živi u nama, što god činimo, koga god susrećemo i pokušavamo ljubiti, postaje prilika da Riječ provedemo u djelo. Mi ustupamo Isusu svoje ruke, svoj um, svoj jezik, svoje tijelo, svoje srce, kako bi On nastavio živjeti danas, po nama, u ovom svijetu. Kako Boga ne bismo častili samo usnama, ne samo da trebamo dobro moliti, već moramo dobro živjeti svaki trenutak koji nam Gospodin daruje, činiti sve svim srcem, kao da Krist živi u nama, kao da nemamo što drugo činiti, kako bi rekao sveti Papa Ivan XXIII. To znači vršiti volju Božju i na to je Isus mislio kada je rekao: Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: `Gospodine, Gospodine!`, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima (Mt 7, 21). Tko govori ‘Gospodine, Gospodine’, a ne vrši Njegovu volju, ne prihvaća poslušno Riječ, časti Boga tek usnama, a srce mu je daleko od Njega. Ne postoji niti jedan trenutak u našem životu u kojem ne možemo vršiti Njegovu volju. Ne postoji, dakle, trenutak u kojem Boga ne bismo mogli ljubiti svim srcem!"

Istaknuo je kako je "važno uvijek pažljivo ispitivati svoje srce, priznavajući istinu samima sebi, ne lagati: prihvaćamo li u sebi Riječ koju je Bog posijao ili slušamo neprijatelja koji potajno, u tami, sije svoju riječ, svoj kukolj?"

Mons. Lingua je govorio i o posveti Božjega hrama te zaključio: "Molimo za sve župljane, a posebno za one koji su ovdje primili krštenje, potvrdu, euharistiju, ispovjedili se i vjenčali. Po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca, neka imaju hrabrosti uvijek svjedočiti Boga, tamo gdje ih Gospodin poziva živjeti s novim srcem, sa Srcem Isusovim."

Uz predvoditelja slavlja, na misi su koncelebrirali svećenici iz dekanata te upravitelj župe preč. Nikola Jurković. Na kraju svete mise pastoralna vijećnica uputila je riječi zahvale mons. Lingui te čestitala župniku na desetoj obljetnici službe u Gornjoj Stubici. Proslavom posvetila u Župi je započela nova pastoralna godina.

Župa sv. Jurja mučenika, Gornja Stubica
Ispišite stranicu: