HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.06.2024.

Obilježen Stepinčev dan na Savici

Župa bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u ponedjeljak 10. lipnja 2024. obilježila je još jedan Stepinčev dan u sklopu pripreme za proslavu 25 godina postojanja Župe. Tema Stepinčevog dana bila je zahvalnost.

Kao i svakog mjeseca, program je započeo misom koju je predvodio župnik vlč. Antun Vukmanić, a nakon toga su slijedila svjedočanstva župljana o zahvalnosti Bogu.

U propovijedi je župnik podsjetio okupljene da su naše ljudske reakcije drugačije od onog što nas Isus uči te da trebamo kao naš blaženik raditi na svojoj naravi i krepostima. "Stepinac je razumio da je euharistija izvor snage potreban za obnovu Crkve u cijelom narodu. Euharistija nas uči zahvalnosti jer nas podsjeća na ono što je Bog za nas učinio, kao i na to da je tijekom euharistije prisutno uvijek novo čudo." Župnik je istaknuo da je ovih dana i obljetnica proglašenja sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske za što isto možemo biti zahvalni. Na kraju propovijedi župnik je pozvao okupljene vjernike da odbace navezanost na svoje strahove i da se daju Bogu na raspolaganje.

Nakon mise župnik je održao kratko predavanje o Stepincu i kreposti zahvalnosti. Stepinac je zahvalnost razvijao na dva temelja, a to su euharistijska pobožnost i pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. Pročitana je Stepinčeva propovijed na temu zahvalnosti prigodom 250. godišnjice zavjeta grada Varaždina, u Mariji Bistrici, 2. srpnja 1939. godine.

Nakon župnikovog izlaganja o zahvalnosti su svjedočili župljani Jadranka Bevanda, Mira Kirić, Frano, Anita i Luka Gracin te Ivana Bandov. Svjedočanstva su bila snažna i životna te na izgradnju svim okupljenima.

Jadranka Bevanda je svjedočila o cjeloživotnom traganju za Bogom te kako je spoznala ljubav Boga Oca na ignacijanskim vježbama tijekom životne ispovijedi. Nakon toliko nabrojenih grijeha promijenilo ju je i dodirnulo odrješenje koje je dobila.

Mira Kirić posvjedočila je svoju ljubav prema krunici i Blaženoj Mariji Djevici te je poklonila krunice koje je isplela za kipove Majke Božje Bistričke i bl. Stepinca.

Obitelj Gracin posvjedočila je kako im se Bog očitovao na nebrojeno mnogo načina prije braka kroz Franinu bolest i izlječenje te tijekom braka na financijskom i obiteljskom planu. Nakon 12 godina molitve i borbe s neplodnosti napokon u njihovu obitelj stiže kćer.

Ivana Bandov hrabro je ispričala i priznala kako joj je kroz karcinom Bog vratio i spasio život te joj pokazao da nije sama.

Župa bl. Alojzija Stepinca zahvalna je Bogu na mnogo milosti, a posebno na zajedništvu u Kristu koje se opipljivo očituje iz dana u dan. Veliki je to dar za Župu koja, uoči 25. obljetnice, još uvijek nema crkve.

Mateja Matanić, župna medijska suradnica
 
Ispišite stranicu: