HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.07.2024.

Obilježena 60. obljetnica smrti preč. Josipa Vranekovića

Obilježavanje 60. obljetnice smrti preč. Josipa Vranekovića održano je u četvrtak 25. srpnja 2024. u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću.

Program je započeo u župnoj crkvi prikazivanjem dokumentarnog filma „U Gospodina polažem sve svoje nade!“ redatelja Danijela Crneka. Film u 53 minute, za koji je sadašnji krašićki župnik Ivan Vučak kazao da je „dar voljenom krašićkom župniku“ Vranekoviću, obuhvaća život preč. Vranekovića od 1950. do 1964. godine.

„Motivacija za stvaranje ovog dokumentarnog filma naziva U Gospodina polažem sve svoje nade!, je želja nas idejnih autora, ali i mene kao redatelja i snimatelja, ispričati kako je taj jedan pobožan i duhovan čovjek, pomagao zajedno sa sestrama Služavkama Malog Isusa nepravedno zatočenom Alojziju Stepincu u njegovim najtežim trenutcima života kućnog pritvora u Krašiću. Ovaj dokumentarni film vodi nas kroz jednu neispričanu priču kroz četiri godišnja doba tijekom 11 godina snimanja svjedočanstva kako župljana tako i izvrsnih poznavatelja vremena mučeništva i supatništva suživota s blaženim Alojzijem Stepincem“, kazao je redatelj Crnek.

Osvrćući se na film, vlč. Ivan Vučak je rekao da prikazuje „određenu gradaciju u životu i radu župnika Vranekovića“ te da je to „posebno lijepo“. „Naglašavamo toliko njegov lik i djelo zbog toga što je on bio supatnik bl. Alojzija Stepinca, kojega je radosna srca primio kao svojeg voljenog gosta u onim teškim vremenima kada je nadbiskup Alojzije Stepinac premješten iz lepoglavske kaznionice na daljnje odsluživanje nepravedne kazne od 16 godina zatvora“, rekao je.

Vučak je napomenuo da se film snimao 11 godina. Snimanje je počelo 2013. na inicijativu redatelja Crneka, dok je Župom Presvetog Trojstva u Krašiću upravljao Dragutin Kučan. „Od 24 sugovornika, 14 ih je preminulo“, kazao je vlč. Vučak.

„Želim zahvaliti Danijelu i Martini Crnek i firmi Engram koji su se upustili u ovako veliki projekt“, kazao je te poručio da se dokumentarni film može kupiti u suvenirnici Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca. Uz film će se nalaziti na USB-u i film o Služavkama Maloga Isusa, koje su 1951. uz župnika Vranekovića, dočekale u Krašiću kardinala Stepinca.

Župnik Vraneković upravljao je krašićkom župom te Jastrebarskim dekanatom tijekom boravka kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću. Obojicu je pritiskao režim tadašnje komunističke vlasti.

Od prvog dana Stepinčevog dolaska u Krašić pa do njegove smrti, Vraneković je svakodnevno pisao bilješke o Stepinčevom životu u zatočeništvu. Bilješke su 2011. objavljene u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca pod nazivom „Dnevnik. Život u Krašiću zasužnjenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca“. Na tom dnevniku, koji krašićki župnik Vučak naziva „neiscrpnim vrelom“, Josipu Vranekoviću „nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti“, istaknuo je vlč. Vučak.

Župnim Vučak napomenuo je da od 2017., otkad je postao župni upravitelj u Krašiću, postavljena je u dvorištu, između Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca i župne crkve, bista župnika Josipa Vranekovića „kao trajan spomen na tog dragog, vrijednog krašićkog župnika“. Ususret 100. obljetnici njegova rođenja izdana je i 2021. knjiga o životu preč. Vranekovića. Završeno je i uređenje Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u kojem su od posebnog značaja i sobe župnika Vranekovića. Osim toga, uređena je i kapelica koja se nalazi pokraj groba roditelja bl. Alojzija Stepinca i groba preč. Vranekovića.

„Ove godine kao kruna, darovali smo film. Želim zahvaliti svim župljanima i svim svjedocima toga vremena koji su govorili o župniku Vranekoviću. Ono što je najljepše - svim sudionicima su postavljena ista ili slična pitanja. Svi su dali lijepe, istinite odgovore“, rekao je vlč. Vučak.

Misu zadušnicu za preč. Vranekovića, koji je umro 26. srpnja 1964., u župnoj crkvi je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

"Crkvu se od njezinog početka može promatrati kroz princip poziva i odaziva", napomenuo je u homiliji biskup Mrzljak te nadodao da je "taj poziv i odaziv na neki način dio života Crkve. Znamo da je Isus taj koji je utemeljio Crkvu, da Crkva nije od ovoga svijeta, dana je odozgor. Isusovo je djelo, a opet - predana je ljudima da oni budu u njoj oni koji će ju voditi, silom i snagom Duha Svetoga“.

„Bog se posluži onima koji se odazovu na njegov poziv“, bez obzira što oko tih pojedinaca postoje moćniji, objasnio je propovjednik te istaknuo da su nepoznati su kriteriji po kojima je Isus birao svoje učenike. „Znamo da su pozvani i znamo da su se odazvali“, kazao je mons. Mrzljak te dodao: „Bog poziva, čovjek se odaziva. Na tim temeljima života Crkve, možemo promatrati svaki život pa tako i život župnika Josipa Vranekovića“.

Osvrćući se na pročitani ulomak iz Evanđelja po Mateju, propovjednik je napomenuo da se svatko na Isusov poziv odaziva s mišlju o tome kako će mu život izgledati u budućnosti. Međutim „u životu se dogodi nešto sasvim drugo“, rekao je biskup i istaknuo da se upravo to dogodilo u životu Josipa Vranekovića. „Nije imao u primisli što će se dogoditi s njim ovdje“, rekao je mons. Mrzljak misleći na krašićku župu.

Istaknuo je da odaziv na Božji poziv donosi neizvjesnost u život onoga koji se odaziva. Napomeno je da je u tim situacijama bitno geslo koje je i bl. Alojzije izgovarao „fiat voluntas tua“ - Bože, budi volja tvoja. „Mislim da je to ono najvažnije kada čovjek osjeti taj poziv, kada se odazove - da se prepusti Božjoj volji“, rekao je te dodao: „Čovjek se odaziva računajući neprestano da je Bog taj koji djeluje u nama i po nama, a mi se samo dajemo u službu.“

Mons. Mrzljak se osvrnuo tijekom homilije na dokumentarni film o životu Josipa Vranekovića koji je prikazan prije mise u župnoj crkvi. Rekao je da je Vraneković „zaista živio ono što smo vidjeli u filmu“.

„Dobro je da se to ponovno pogleda i da se sačuva taj dokument, to sjećanje. Mnogih svjedoka više nema među živima. Važno je sačuvati tu uspomenu. (…) da bi to bilo jedno nadahnuće za život. Kada govorimo o životima svetaca, kada čuvamo neke uspomene na njih, čuvamo ih ne samo da se sjetimo već da ih pokušamo i nekako slijediti“, rekao je.

Kazao je propovjednik da Vraneković „itekako može biti nadahnuće, ohrabrenje, jedno provjeravanje temelja naše vjere“, na dan obilježavanja 60. obljetnice njegove smrti, ali i kasnije.

„On je bio taj koji je učvršćivao vjeru (…) naroda Božjega, koji nas je pratio, koji nas je, na neki način, odgajao. Moramo biti Bogu zahvalni za njegovo vrijeme, za njegovu zadaću, za njegovo služenje u Crkvi“, napomenuo je te dodao: „Bogu zahvaljujemo što smo ga imali, što je poslužio nama ovdje kao zajednici vjernika, ali isto tako i bl. Alojziju Stepincu koji je bio (…) njegov pomoćnik, kapelan, jedno veliko nadahnuće u njegovom životu.“

Završavajući homiliju, mons. Mrzljak je pozvao okupljene da nasljeduju sve kojima je „Isus bio nadahnuće“.

Na kraju euharistijskog slavlja, okupljeni su otišli do groba župnika Vranekovića gdje su izmolili prigodnu molitvu.

Koncelebrirali su umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, bivši krašićki župnici - preč. Dragutin Kučan, preč. Josip Balog te ostali svećenici koji djeluju u župama Jastrebarskog dekanata među kojima i svećenici rodom iz Krašića.

Župa Krašić
Ispišite stranicu: