HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.07.2024.

​Obilježeno 20 godina djelovanja Svećeničkog doma sv. Josipa na Kaptolu

Prigodnim programom u Svećeničkom domu sv. Josipa na zagrebačkom Kaptolu u četvrtak 4. srpnja obilježeno je 20 godina njegovog djelovanja. Tom prilikom upravitelj doma mons. Juraj Jerneić predao je krunu orgulja, napravljenih za crkvu sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu, upravitelju Župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču vlč. Marku Toplaku.

Na početku se okupljenima obratio upravitelj doma mons. Jerneić pozdravivši zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutlešu, zagrebačkog nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića, pomoćne zagrebačke biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog, prisutne svećenike, korisnike i djelatnike doma.

U svom obraćanju prisjetio se djelovanja doma, ali i samih začetaka njegove izgradnje. Naime, 1998. godine, zbog skučenosti i neadekvatnosti prostora na Kaptolu 28, gdje se nalazio Dom za nemoćne svećenike, javlja se zamisao o gradnji novog doma. Odluka o gradnji Svećeničkog doma sv. Josipa donesena je na konstituirajućoj sjednici Ekonomskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije u listopadu 1998. godine, a Odbor za izgradnju svećeničkog doma imenovao je nadbiskup Josip Bozanić u lipnju 1999. godine. Novoizgrađeni dom blagoslovljen je 22. ožujka 2004. godine, a 4. srpnja iste godine iz starog u novi dom se preselilo 27 svećenika.

Mons. Jerneić kazao je kako je u proteklih 20 godina u domu preminulo 89 svećenika, a sama ustanova pokazala se kao nužna za osiguravanje dostojne starosti svećenicima.

U ovoj prigodi biskup Ivan Šaško, predsjednik Upravnog vijeća Svećeničkog doma sv. Josipa, predao je darove djelatnicama koje u domu rade od samih početaka.

Osim o radu doma, mons. Jerneić osvrnuo se i na izgradnju njegovih četvrtih orgulja. Sama izgradnja započela je kao hobi mons. Jerneića, koji je rezultirao novim orguljama u kapeli sv. Marka Križevčanina u Donjoj Šemnici, u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu te u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Četvrte orgulje izgradio je za crkvu sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu.

Zahvalu je uputio vlč. Marko Toplak, upravitelj Župe Mače, na čijem se teritoriju nalazi crkva sv. Ivana Pavla II. Zahvalio je mons. Jerneiću i prisjetio se svojih prvih svećeničkih dana i dolaska u Župu Mače 2019. godine. Razmišljao je kako mora nabaviti orgulje za crkvu sv. Ivana Pavla II. i dodao: "Tu sam se po prvi puta "posvađao" sa sv. papom Ivanom Pavlom II., gdje sam mu rekao "Ili se pobrini za orgulje ili ih nećeš imati". Nekoliko dana kasnije javio se mons. Jerneić i rekao da bi orgulje koje gradi poklonio crkvi u Poznanovcu." Vlč. Toplak zahvalio je svima koji su tu crkvu omogućili i izgradili i još jednom mons. Jerneiću na orguljama, istaknuvši da će puno doprinijeti samoj crkvi, ali i mjestu.

Kardinal Bozanić, govoreći o Svećeničkom domu, istaknuo je kako je "od početka službe smatrao da je to dužnost koju je potrebno što prije izvršiti. Na blagoslovu doma mons. Stanković rekao je da bi se mogla napisati velika knjiga o raznim pokušajima podizanja svećeničkog doma u Zagrebačkoj nadbiskupiji u kojima su neki došli gotovo do kraja. Na kraju se odlučilo, zahvaljujući Prvostolnom kaptolu zagrebačkom, da se dom sagradi ovdje na broju 7."

Kardinal je čestitao dvadesetu obljetnicu djelovanja i zaželio da "u ovom domu vlada onaj osjećaj, ono raspoloženje koje je bilo prisutno u domu sv. Josipa u Nazaretu."

Na kraju se okupljenima obratio nadbiskup Kutleša. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izgradnji doma i onima koji su dali svoj doprinos. Zatim se obratio okupljenim svećenicima, korisnicima doma, zamolivši ih da mole za svećenike, nadbiskupiju, vjernike i za sve potrebe Crkve zagovarajući se bl. Alojziju Stepincu. Istaknuo je moć molitve i zajedništva te pozvao da obrate pažnju jedni na druge, da se uvažavaju i poštuju. Na kraju je zahvalio mons. Jerneiću na svemu učinjenome, kao i svima koji djeluju u domu na svemu što su učinili i što će činiti.

Program je zaključen himnom "Tebe Boga hvalimo", koji je na završenim orguljama zasvirao Neven Kraljić, orguljaš zagrebačke katedrale.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: