HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.09.2024.

Održan 10. stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovatelja

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s Odborom za bračna i obiteljska savjetovališta Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskim društvom bračnih i obiteljskih savjetovatelja bio je domaćin 10. stručnog skupa bračnih i obiteljskih savjetovatelja koji se održao na temu „Opraštanje kao duhovni i psihološki izazov“. 
 
Uoči dvodnevnog stručnog skupa, koji je održan u Duhovnom centru Kćeri Božje ljubavi u Granešini (Zagreb) od 27. do 28. rujna ove godine, Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja imalo je svoju skupštinu.
 
Program je započeo pjesmama i recitacijama djece iz Starije vrtićke skupine "Leptirići" Dječjeg vrtića sv. Josipa časnih sestara Družba Kćeri Božje ljubavi, Provincije Božje providnosti.
 
Prije pozdravnih govora, kratko molitveno-meditativno razmatranje održao je duhovnik HRD BiOS-a mons. Ivan Nikolić, koji je ujedno i župnik u Viškovu (Rijeka) te predstojnik Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije.   
 
Na otvorenju skupa sudionicima su se obratili: ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar; predsjednik Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS) doc. dr. sc. Josip Bošnjaković; teolog, psiholog i psihoanalitičar Ivo Jozić; predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren; dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Roko Glasnović. Među gostima su bili i voditelj Ureda HBK za obitelj dr. Vedran Krešimir Hodžić i dr. Marijan Spehnjak, tajnik Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije.
 
Biskup Glasnović poručio je da se opraštanje "ne temelji na ljudskom reciprocitetu nego na našem iskustvu Božje ljubavi" te da je Bog onaj koji ne okrivljuje već otpušta grijeh i zaboravlja ga. Mons. Koren istaknuo je da se u nekim prigodama vrlo često koristi izraz "uključivost", unatoč isključivosti govornika, "a upravo je opraštanje jedna uključivost, jedna nova mogućnost novog početka". Dr. Bošnjaković rekao je, između ostaloga, da je i oprostiti sebi put poniznosti "odnosno da mjerilo ljubavi nije pojedinac nego Bog" te je pohvalio suradnike u pripremi skupa na izvrsnoj organizaciji. Ravnateljica zagrebačkog Caritasa naglasila je da izbor teme ovoga skupa od strane savjetovatelja pokazuje koliko je problem neopraštanja danas prisutan kod korisnika savjetovališta. Među uvodnim govornicima bio je i teolog, psiholog i psihoanalitičar Ivo Jozić, jedan od mentora prve generacije hrvatskih bračnih savjetnika; kliničke psihologinje Nada Anić i Zrinka Lučić-Vrhovac te teolog i psiholog Robert Kunz.

Program skupa sastojao se od predavanja i radionica.
 
Predavači i teme bili su: prof. dr. sc. Križo Katinić, psihijatar (Fenomenologija praštanja; Psihičke bolesti i nepraštanje; Mentalno zdravlje i opraštanje); izv. prof. dr. sc. Irena Sever Globan, komunikolog (Samosuosjećanje u oprostu); izv. prof. dr. sc. Silvana Fužinato, teolog (Ezavov i Jakovljev put opraštanja / Post 32-33); izv. prof. dr. sc. Josip Bošnjaković, teolog i psiholog (Duhovni izazovi opraštanja); doc. dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, psiholog (Psihološki izazovi opraštanja); prof. dr. sc. Sanja Skočić Mihić, eduk. rehabilitator (Autentičnost osobe u opraštanju i smisao); Tanja Kuprešak, psiholog (Opraštanje i dinamika psihoterapijskog procesa; radionica Opraštanje u osobnom rastu i razvoju); Karlo Šimek, teolog i psiholog (Afektivna ne/zrelost i ne/opraštanje u parnicama ništavosti ženidbe; radionica Opraštanje u radu s bračnim parom); mr. sc. Ksenija Vatavuk Margetić (radionica Opraštanje u piramidi vrijednosti).
 
"U komentarima su najveće zadovoljstvo sudionika izazvali interdisciplinarni pristup, stručnost, raznolikost pristupa, praktične radionice i ugodna atmosfera", rekla je Ana Sarić, voditeljica Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te navela neke od važnijih zaključaka: "Potrebno je dalje proučavati i produbljivati ovu važnu temu jer nas potiče na cjeloviti pristup osobi i situaciji u kojoj se nalazi. Predavači različitih struka i raznolikih psihoterapijskih pravaca ponudili su smjernice za zdravo opraštanje i naglasili važnost prevencije velikih lomova koje nepraštanje unosi u život obitelji i zajednice."
 
"Radi zaštite svog integriteta osoba se može odreći uzvraćanja istom mjerom, ali je tada sklona povlačenju u sebe i zatvaranju. Stoga nam je nužna mudra podrška bližnjih ili stručnjaka koji će pomoći u pronalasku osobnog puta oslobođenja. Čovjek ne može zdravo praštati ako ostane sam!", naglasila je voditeljica Sarić, ukazujući da bi iskustvo i struka trebali oblikovati nove programe priprave za brak i podrške mladim obiteljima: "Kroz savjetovanje parova koji su u konfliktu uviđamo potrebu za što više osobnog pristupa jer se ljude ne može i ne smije uklapati u šablone kakve ponekad nude self-help tehnike te neki površni i zastarjeli modeli. U nekim biskupijama postoje izuzetno kvalitetni i stručno utemeljeni programi koji su ocijenjeni vrlo visokim ocjenama, ali je za njihovu provedbu ključna osobna posvećenost, fleksibilnost i stručnost voditelja."
 
Skup je završio sudjelovanjem na euharistijskom slavlju u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u zajedništvu s velikom brojem hodočasnika članova Hrvatske zajednice bračnih susreta.




Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: