HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.06.2024.

Održan 6. Antunovski hod mladih od Sesvetskih Sela do Svetoga Duha u Zagrebu

Veliko okupljanje mladih iz Zagreba, Sesvetskih Sela, Zagrebačke nadbiskupije, ali - iz godine u godinu - sve više i drugih dijelova Hrvatske i nekoliko europskih zemalja održano je po šesti put u subotu, 8. lipnja, u sklopu Antunovskog hoda u kojem je 11 tisuće njih sudjelovalo od sesvetske župe Sv. Antuna Padovanskog, na periferijama glavnoga grada, do njegova samoga srca bazilike Sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu.

Oko jedanaest tisuća mladih, kako su nam potvrdili organizatori, svoj 16 kilometara dug hodočasnički put započeli su najprije svetom misom, a obogatili su ga u hodu molitvom, pjesmom i tišinom, ali i glasnim i rasplesanim slavljenjem pogotovo na zagrebačkom središnjem trgu što je trajalo više od sat i pol vremena i u konačnici dolaskom do Svetoga Duha bdjenjem i slavljenjem pred Presvetim, a sve uoči četvrtka, 13. lipnja, kada slavimo spomendana ‘sveca svega svijeta’ iz franjevačkoga reda. Geslo 6. Antunovskog hoda mladih bilo je ‘Tko daje srce daje sve’.

Ovaj gotovo desetosatni hod zajedničkim snagama organiziraju Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca, dvije spomenute župa Sv. Antuna Padovanskog uz podršku Evangelizacijske zajednice ‘Sveti Duh’ predvođene svojim voditeljem i inicijatorom hoda fra Stjepanom Brčinom.

Fra Stjepan je predslavio i podnevnu središnju svetu misu, a pri kraju samoga hodočašća još u hodu od Trga bana Josipa Jelačića do Svetoga Duha za Informativnu katoličku agenciju je izjavio da ovo događanje duhovno budi i Zagreb i Hrvatsku “jer smo vidjeli da mladima ne smeta ni sunce ni umor ni ništa drugo i da slave Boga ovakvim srcem i radošću tako da mislim da ovo doista jest jedno veliko duhovno buđenje”.

“Na ovaj način smo ih htjeli ohrabriti na ono kao što kaže i geslo našeg hoda ‘Tko daje srce, daje sve’. Danas sam im baš uputio poruku na misi i rekao: Molim vas, budite po primjeru svetog Antuna, nemojte ljubiti polovično, nemojte davati polovično  srce, dajte ga drugome cijelog tamo gdje jeste; u svojoj obitelji, na svome poslu, u svojoj zajednici, gdje god se nalazili. No nikakva polovičnost, nego samo cijelo srce”, rekao nam je fra Stjepan.

Uz sudionike iz svih dijelova Hrvatske, pogotovo od onuda gdje djeluju franjevci konventualci, bili su tu i mladi kao i prošle godine iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Srbije te drugih zemalja, poput Makedonije, iz Strumice koji su nam rekli da im je ovo drugi dolazak na Antunovski hod.

Oduševila ih je prošlogodišnja atmosfera, pogotovo toliki broj mladih i njihovo zajedništvo, a i svi drugi koje smo također susreli potvrdili su da je svakako najdojmljivije slavljenje i svjedočenje Boga na otvorenom.

Program je, inače, započeo u sesvetskoj župnoj crkvi ‘najomiljenijeg katoličkog sveca’ svetom misom na kojoj je u propovijedi fra Stjepan Brčina između ostalog potaknuo mlade na često zazivanje Božjeg imena i na ustrajno čitanje Božje riječi - da hrane “svoje srce i um upravo Riječju božjom”.

“Dragi mladi, neka vam riječ sv. Antuna bude putokaz u hodu s Kristom. Propovijedajte Isusa svojim riječima i djelima. Zazivajte ga u trenucima napasti, razmišljate o njemu i čitajte njegove riječi.”

Na Trgu bana Jelačića - nakon prve točke hodočasničke stanke i okrepe pri samostanu hercegovačkih fratara u Dubravi - bio je vrhunac i pjesmama i plesom, posebice igrokazom, uz animiranje članova Evangelizacijske zajednice ‘Sveti Duh’ u više od sat i pol vremena. U središtu glavnoga grada moglo se tako i slaviti i moliti Boga na koljenima, a dodajmo da je to prvi put bilo moguće pred velikom pozornicom otkako se prije šest godina krenulo skromno s hodom.

Završna dionica puta, nakon toga nastavila se Ilicom do svetoduškog brežuljka i male bazilike Sv. Antuna Padovanskog gdje su franjevci konventualci i drugi brojni vjernici, koji nisu pješačili, dočekali hodočasnike, a finale i ovoga puta bilo je u pretijesnom Antunovom svetištu koje trajno čuva svečeve relikvije. Mnogi su molili i sjedeći na ulici, a gotovo duplo više sudionika jedanaest tisuća u odnosu na prošlu godinu, kako su nam rekli sami organizatori taj službeni broj, učinilo je to da iako je najavljen kraj programa iza 21 sat, još punih pola sata i više sudionici hodočasničkog pješačenja su se slijevali iz Ilice na Sveti Duh.

Neumorna pjesma, ples i molitva uz glazbenu animaciju župnog benda Ješua - te prijenosa na videozidu izvan crkve - završili su u noći, a neki su sve to nastavili neko vrijeme i u dvorištu svetišta.

Hodočašće Antunovski hod mladih prije šest godina započelo je skromno i tiho, a sada uoči blagdana sveca svega svijeta, 13. lipnja, iz godine u godinu okuplja tisuće hodočasnika od ranoga jutra do kasne večeri koji za ovu priliku dolaze ‘sa svih strana svijeta’.

Ovaj put novost je uz rekordan broj sudionika bila i da su na trasi hoda podijelili 50 velikih svjetloplavih zastava onima koji su i na taj način sa svojih prozora htjeli podržati mlade pješake, a na čelu procesije redovito je veliki drveni križ s prvostupanjskim relikvijama sv. Antuna Padovanskog.

Druga novost je da će prvi put ove godine nakon Antunovskog hoda mladih organizatori krenuti i sa zahvalnim hodočašćem u Padovu koje počinje u subotu, 22. lipnja, a već sada je popunjeno osam autobusa.

IKA/Foto: Ante Novak
Ispišite stranicu: