HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.05.2024.

Održan znanstveni simpozij "Doprinos vjeronauka u promicanju vrjednota u suvremenom društvu"

Znanstveni simpozij Doprinos vjeronauka u promicanju vrjednota u suvremenom društvu, u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, održan je 22. svibnja 2024. godine u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Simpoziju je nazočilo više od 200 vjeroučitelja.

Okupljene je pozdravio i dobrodošlicu uputio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović, koji je u kratkim crtama izrazio važnost vjeronauka u odgojno-obrazovnom sustavu s obzirom na dobrobit djece i mladih. Rad samog simpozija najavio je prof. dr. sc. Nenad Malović u ime Programskog i organizacijskog odbora.

Prvim dijelom simpozija moderirala je prof. dr. sc. Ana s. Thea Filipović, koja je najavila tri govornika i njihove teme: prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić govorila je na temu Vjeronauk pred izazovima suvremenog društva, prof. dr. sc. Nenad Malović održao je predavanje Vjeronauk - mjesto traženja istine o čovjeku, svijetu i životu, a doc. dr. sc. Odilon Singbo za temu je imao Vjeronauk - mjesto suočavanja s bioetičkim pitanjima. Ove osobito aktualne društvene teme izazvale su više pitanja kod vjeroučitelja, koji se s njima susreću u školama u kojima rade i koja zahtijevaju jednoznačne odgovore i zauzimanje argumentiranog stava.

Nakon rasprave i odmora, drugim dijelom simpozija moderirao je doc. dr. sc. Branko Murić, a predavači su bili prof. dr. sc. Tonči Matulić s temom Religijsko obrazovanje pred izazovima transhumanizma, izv. prof. dr. sc. Ivan Dodlek koji je govorio na temu Vrjednote u pripovijestima. Vjeronauk kao kultiviranje emocionalnog znanja, dok je dr. sc. Marija Jurišić održala predavanje na temu Doprinos vjeronauka za suživot u suvremenom društvu prema prethodno provedenom istraživanju.

Uslijedila su još dva predavanja: izv. prof. dr. sc. Denis Barić govorio je na temu Sinoda kao poticaj za življenje kršćanskih vrjednota i prof. dr. sc. Ružica Razum koja se osvrnula na Vjeronauk - važna karika u odgojno-obrazovnom lancu. Sve su se teme izravno dotaknule vjeroučiteljske prakse koja je u današnjim uvjetima odgoja i obrazovanja osobito zahtjevna s obzirom na suvremena bioetička i društvena zbivanja.

Zadnji dio simpozija odvio se kroz okrugli stol na temu Izazovi učionice s obzirom na odgoj za vrjednote, kojim je moderirala viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje dr. sc. Gordana Barudžija. Tijekom okruglog stola vjeroučitelji su podijelili svoja iskustva rada u školi: iz perspektive srednjoškolskog vjeronauka govorili su Tomislav Šegina, lic. theol i imenovani savjetnik, te Nikola Kuzmičić, dipl. teolog; a iz osnovnoškolske perspektive govorile su Nataša Čurić, dipl. teolog i imenovani mentor, te Ivana Maričić, dipl. kateh, dok je iz kuta višeg savjetnika u Agenciji za odgoj i obrazovanje govorio Tomislav Tomasić, ujedno predstojnik podružnice AZOO u Rijeci.

Ured za vjeronauk u školi
Ispišite stranicu: