HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.07.2024.

Održane duhovne vježbe na Plitvicama za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije

U Pastoralnom centru ''Plitvice'' (Mukinje) održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije od 4. srpnja do 7. srpnja 2024. Na duhovnim vježbama, koje je vodila dr. sc. Nela Gašpar, sudjelovao je trideset jedan vjeroučitelj.

Voditelj Pastoralnog centra vlč. Josip Tomljanović i dr. sc. Nela Gašpar dočekali su vjeroučitelje u četvrtak popodne te je nakon smještaja i večere uslijedilo uvodno predavanje u kojem je dr. sc. Nela Gašpar okupljene vjeroučitelje uvela u temu duhovnih vježbi Biti braća u bratstvu, biti braća u Sinu, kao i u dinamiku duhovnih vježbi.

Predavanje dr. sc. Nele Gašpar, nakon jutarnje molitve u petak, Odnosi - božanska i ljudska dimenzija, uvelo je sudionike u nužnost promišljanja o vlastitim odnosima, postavljanju granica unutar tih odnosa, prihvaćanju drugoga u različitosti, kao i promatranju jedinstvenosti druge osobe u odnosu na Boga. Kroz dva starozavjetna lika, lik Kajina i Abela, dr. sc. Nela Gašpar svojim je suvremenim pristupom i vrsnim poznavanjem dogmatske teologije i psihologije, kao i kroz crtice iz vlastitog života, plijenila je pažnju vjeroučitelja. S nestrpljenjem se čekao nastavak predavanja, obogaćujući se zajedničkim razgovorima, šetnjama, euharistijskim slavljima, molitvom, pjesmom, kao i sakramentom pomirenja.

Na blagdan zaštitnika Europe, sv. Ćirila i Metoda, euharistijsko slavlje predslavio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško koji je svojom homilijom potaknuo okupljene vjeroučitelje na promišljanje o Isusovim riječima: ''Žetva je velika, ali radnika malo'' (Lk 10,2). U euharistijskom slavlju i zajedničkoj večeri okupljenima su se pridružile i predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić i savjetnica u Uredu za vjeronauk i zamjenica predstojnice Ivanka Petrović.

Subotnje predavanje naziva ''Ranjena žena'' potaknulo je promišljanje o dvije novozavjetne žene, ženi koja je dvanaest godina bolovala od krvarenja i Jairovoj kćeri. Dr. sc. Nela Gašpar istaknula je nužnost prihvaćanja stvarnosti u koju smo stavljeni, života koji uvijek ima padove, ali i pravila kojemu nas uči Isus, a to je započinjati iznova. Osvijestila je okupljenim vjeroučiteljima kako čovjek unutar sebe ne bi trebao nikada ostavljati prazno svetište. Vjeroučitelji su na svojim duhovnim vježbama posjetili i Nacionalni park ''Plitvička jezera''.
 
Vesna Lončarić
 
Ispišite stranicu: