HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.08.2024.

Održano tradicionalno samoborsko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Svečano misno slavlje hodočašća triju župa Samoborsko-okićkog dekanata, Župe sv. Anastazije iz Samobora, sv. Ivana Krstitelja iz Luga te Krista Kralja iz Domaslovca, u subotu 3. kolovoza predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u zajedništvu s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, župnicima preč. Ivicom Cikom, vlč. Josipom Čuligom i vlč. Antom Bojanićem te župnim vikarom vlč. Tomislavom Medićem.

Naime, hodočasnici romari na hodočašće su krenuli u petak 2. kolovoza iz Župe sv. Anastazije, preko Domaslovca, Vrbovca, Zaprešića, Jakovlja, Novaka Bistranskih, Gornje Bistre, Bistričkih Toplica. Hodočasnici su zastali i kod kapelica Kraljice Mira, bl. Alojzija Stepinca i Marije Magdalene. Nakon dolaska u Svetište, započeo je program svečane ulazne procesije u baziliku koju su predvodile samoborske narodne nošnje.

Na početku misnog slavlja okupljene hodočasnike pozdravio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević.
 
U homiliji biskup Gorski istaknuo je da Marija kao majka prepoznaje situacije unaprijed i preporučuje ih svome Sinu te nadodao da "iako ne vidimo i ne osjećamo tu Božju prisutnost, ona je trajna i sve nas spašava. U svjetlu Božje prisutnosti promišljajmo o svojem životu, uvijek se malo pomalo uzdižimo prema Bogu. Marija nas opominje, sve nas kršćane i ne šuti. Ako majka i otac šute djeca idu krivim putem. Bez podrške, djeca napuštaju Boga i roditelje. Dužni smo govoriti, savjetovati i opominjati, kako nas i sam Isus u evanđelju uči. Ako dobri ljudi šute, zlo viče. Neka zbog naše sutnje nitko ne propadne".
 
Nakon misnog slavlja nastavljena je hodočasnička pobožnost Put svijetla koju je predvodio vlč. Ante Bojanić uz animaciju ujedinjenih zborova triju samoborskih župa pod vodstvom Lovorke Grbac. 
 
I ovo hodočašće, čija je sudionica bila i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, obogatilo je zajedništvo triju samoborskih župa te okupilo mnoštvo mladih, starijih, ali i djece koja uče o ovoj tradiciji, vrednovanju samoborske baštine uz primjere svojih roditelja, rodbine i prijatelja. 
 
Posebnost ovogodišnjeg pohoda Majci Božjoj Bistričkoj bio je oltarnik, kojeg je svetištu darovala udruga Ekosspiritus, točnije, društvo sv. Izidora Seljaka i Župa sv. Ivana Krstitelja iz Luga. Oltarnik je izrađen od domaćeg lanenog platna s heklanim čipkama. Platno je dar obitelji Marije i Radovana Librića iz Vrhovčaka, oltarnik je sašila Lidija Momić iz Hrastine, dok je Stanka Hržić iz Kladja naheklala svečane čipke. Oltarnik je postavljen na glavni oltar u bazilici Majke Božje Bistričke i ostat će tamo sve do 15. kolovoza.
 
Misa zahvalnica za Samoborsko hodočašće proslavljena je u ponedjeljak 5. kolovoza u Samoboru.
 
Silvija Blažević
Ispišite stranicu: