HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.07.2024.

Otvoren samostanski muzej tijekom proslave obljetnice posvete župne crkve u Kotarima

Svečanu proslavu dana posvete župne crkve sv. Leonarda opata u Kotarima pored Samobora u nedjelju 14. srpnja predvodio je preč. Josip Kuhtić, upravitelj Župe Pohoda Blažene Djevice Marije, Zagreb-Dolac i arhiđakon Karlovačko-goričkog arhiđakonata. Na misnom slavlju koncelebrirao je župnik vlč. Darko Banfić.

Nakon misnog slavlja preč. Josip Kuhtić blagoslovio je i otvorio muzej koji se nalazi u sklopu samostana uz župnu crkvu. Naime, župnik vlč. Darko Banfić je u zajedništvu sa župljanima i prijateljima župe preuredio jednu prostoriju samostana te ju pretvorio u čuvaonicu etnografske i crkvene baštine.  U muzeju je postavljen restaurirani kip svetog Leonarda iz 18. stoljeća, koji je nekada krasio nišu iznad ulaza u crkvu. Kip je 2010. skinut te otpremljen u Hrvatski restauratorski zavod u kojemu su na njemu provedena konzervatorsko-restauratorska istraživanja radi očuvanja i obnove. Prema tome kipu, izrađena je i u nišu iznad ulaza u crkvu postavljena replika, a originalni drveni kip čuvao se u samostanu te je sada zaslužio stalno mjesto u novouređenom prostoru.

Misno slavlje uoči proslave posvete, u subotu 13. srpnja predslavio je ovogodišnji mladomisnik iz Samobora vlč. Antonio Štengl.

Violeta Gjurkin,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: