HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.02.2023.

Peti dan devetnice ususret Stepinčevu u Krašiću

Petoga dana duhovne priprave za proslavu Stepinčeva u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću u nedjelju 5. veljače misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je župnik u Vukovini preč. Đuro Sabolek.U Krašić su hodočastili vjernici Jastrebarskog dekanata i vjernici Velikogoričko-odranskog dekanata te Župa Ivanec sa župnikom Tihomirom Koscem i Župa Vinagora sa župnikom Dragutinom Gerecijem. U propovijedi se preč. Sabolek osvrnuo na dnevna čitanja te podsjetio na Isusov govor o blaženstvima. „Blago jednostavnom i malenom čovjeku, čovjeku priproste duše koja je uvijek otvorena za Boga. Duše koja nije zatvorena u egoizam, u svoj veliki i grešni ‘ja’, nego u svojoj poniznosti, skrovitosti može reći: Bože, uzmi me takvog kakav jesam“, rekao je propovjednik.

Tumačeći evanđeoski poziv „budite sol zemlje i svjetlost svijeta“, preč. Sabolek potaknuo je vjernike na promišljanje o tim dvjema slikama. „Ako si potpuno Božji, ako dopustiš da se Bog nastani u tvojoj duši, da gospodari tvojom savješću, da koristi tvoje krhke ruke i tvoje tijelo da bi svijetu učinio dobro, tada si sol zemlje. Naše majke, a i mi koji dolazimo za stol, dobro znamo što je sol. Ta mrvica materije čuva jelo od pokvarenosti i daje mu tek. Svi znamo kakvo je neslano jelo“, dodao je preč. Sabolek.„U toj slici Isus nam govori da mi moramo ući u ovaj svijet puni Boga, puni ljubavi, puni sebedarja i mijenjati taj grešni svijet svojom ljubavlju, plemenitošću i sebedarjem. Moramo biti tek ovoga ljudskog vijeka, ove ljudske zajednice“, istaknuo je. Potaknuvši sve da se preispitaju jesu li sol zemlje u svojem malenom svijetu, propovjednik je naglasio da Bog od čovjeka da ne traži da bude veliki navjestitelj. „Jesmo li sol zemlje u svojem majčinstvu i očinstvu, mi u svojem svećeništvu, u onoj zajednici gdje smo poslani? Mijenjam li taj svijet na bolje“, upitao je preč. Sabolek te dodao da biti sol zemlje znači drugima donijeti istinu i ljubav.

„Temeljna pogreška naše neuspješnosti su naši sudovi jer nismo raščistili sami sa sobom da smo trajno Božji. Ponekad ljuski život ode u svojoj slabosti izvan kontrole pa i sami počinimo grijeh. Vrlina je velika odlika ako shvatimo svoju slabost i pogrešku te se uz Božju pomoć dignemo iz blata i  nečistoće. Na to smo pozvani – biti svjedoci ljubavi u ovom svijetu“, dodao je. Zatim je protumačio sliku svjetla, istaknuvši da je lijepo imati danje svjetlo, ali i tehničku mogućnost da se tamu pretvori u svjetlo.„Čovjek u tami gubi orijentaciju, gubi znanje kamo krenuti. Ne pogađa cilj. Kad je nešto osvijetljeno, onda je taj korak sigurniji, a hod je plodonosniji. U toj slici nas Gospodin potiče da budemo svjetlo ovoga svijeta – svojom dobrotom, ljubavlju, plemenitošću. Budimo oni koji će ljudima, koji žive u tami grijeha i zla, prosvijetliti što su pravednost i ljubav“, rekao je te istaknuo lik bl. Alojzija Stepinca koji je, kako je rekao, u onome vremenu tame bio istinski svjetionik pravog Svjetla.

„Taj svijet tame, koji nije imao svjetala u svojoj duši, sve ono dobro je htio uništiti. No, Stepinac je neuništiv. Imao je divnu učiteljicu, koja ga je naučila kako preživjeti najteži trenutak svoga životnoga križa – svoju majku. Ona je molila za njega. Tako su sklopljene ruke našeg blaženika nadjačale svu tamu ovoga svijet do onoga trenutka kad je pošao ususret Gospodinu. Tada je zlo osjetilo svu svoju nemoć. Nakon smrti željeli su mu zatrti ime, ali Bog to nije dopustio. Njegov život je svjedočanstvo svjetla Kristova“, istaknuo je, između ostaloga, preč. Sabolek.Blagdan bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, u godini 25. obljetnice njegove beatifikacije i 70. obljetnice imenovanja kardinalom, bit će svečano proslavljen u petak 10. veljače. Mise u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva bit će slavljene u 8, 10:30 i 18 sati. Misu u 10:30 slavit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Prijenos će se moći pratiti na Laudato televiziji, Hrvatskome katoličkom radiju i Radio Mariji.

IKA/Župa Krašić
Ispišite stranicu: