HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.09.2024.

Početak Velike devetnice u čast sv. Josemariji Escrivi u Lupoglavu

U župi bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu u četvrtak 26. rujna svečanim misnim slavljem u 18 sati kojeg je svojim pjevanjem animirao slavljenički bend molitvene zajednice Nanovo rođeni iz Zagreba, započeo je program Velike devetnice u čast sv. Josemariji Escrivi.

Devetnica se sastoji od 9 mjesečnih duhovnih obnova, svakog 26. dana u mjesecu, a njom se župna zajednica želi pripraviti za proslavu 50. obljetnice smrti ovog znamenitog sveca koja će se obilježiti iduće godine 26. lipnja kada se liturgijski slavi njegov spomendan. Naime, u župi Lupoglav na samom ulazu u župnu crkvu, čuva se relikvija krvi sv. Josemarije, na tom mjestu vjernici redovito mole tražeći zagovor za obitelj, posao i zdravlje, tako je i ova Velika devetnica podijeljena na tri dijela te će se u prve tri duhovne obnove govoriti o temama vezanima za brak i obitelj, sljedeće tri teme bit će vezane za posao i profesionalni rad, a posljednje tri mjesečne duhovne obnove tematski će biti povezane s molitvom za duhovno i tjelesno ozdravljenje. 
 
Tema prvog susreta na otvaranju Devetnice bila je: “Brak kao božanski poziv”. To je istaknuo predvoditelj misnog slavlja lupoglavski župnik vlč. Filip Pavlović naglasivši u svojoj proprovijedi i vrijednu duhovnu baštinu koju nam je o ovoj temi u svojim spisima ostavio sveti Josemaria: “Sveti Josemaria je gledao na brak kao na božanski put na zemlji, brak nije samo ljudska institucija, nego je poziv od Boga, a bračna ljubav je sredstvo posvećenja i put kojim supružnici ostvaruju svoju vlastitu svetost, ljubavlju svjedočeći vjeru svojoj djeci i onima s kojima žive i rade. Brak je sakrament, zato nije i ne može biti samo poziv na zajednički život, nego je poziv na svetost, osobnu i zajedničku, a ona se ostvaruje, kako sv. Josemaria kaže: “u malim stvarima”, a to su svakodnevne radosti, sitne geste i požrtvovna ljubav.”
 
Govoreći o krizama u bračnom odnosu vlč. Filip je opet citirao sv. Josemariju: “Sve vode poteškoća ne mogu ugasiti pravu ljubav”, nastavivši: “Brak nije uvijek lagan put, tu su izazovi, nesuglasice, često i patnje, svetost nije put bez trnja, ali Gospodin koji je dao smisao sakramentu braka i supružnicima daje milost da ostanu vjerni jedni drugome i Bogu.” Osvrnuvši se na evanđelje iz misnog obrasca u čast sv. Josemariji o čudesnom ulovu ribe i pozivu apostola Petra vlč. Pavlović je naglasio: “Slika Petrova neuspjeha i prazne lađe bez ulova dobro opisuje i brak i obitelj u poteškoćama i krizama. Koliko god se trudili mi samo ljudskim sredstvima ne možemo braku dati dovoljno smisla za puninu i životnu sreću, potrebno je dopustiti Isusu da uđe u našu lađu, lađu našeg braka i obitelji u krizi, da Bog dodirne mjesto našeg neuspjeha. Potrebno je odazvati se Kristovom pozivu da “izvezemo na pučinu i bacimo mreže” i onda kada sami ne nalazimo razloga za nastaviti dalje, jer nam u tim trenucima Gospodin prilazi nenametljivo, sa svom blagošću i traži od nas da se ponovno pokrenemo, da se otisnemo od svog egoizma i da se u potpunosti predamo Njemu. Tamo gdje se čini da je sve gotovo, Bog tek počinje. Nemojmo se zato zadržati u plićaku svojih prividnih problema, nego se otisnimo u dubine i širine Božje, predajmo same sebe Bogu koji je i osmislio brak da supružnicima bude dobro”, rekao je vlč. Pavlović.
 
Nakon misnog blagoslova pred slikom i relikvijarom sv. Josemarije župnik Pavlović izmolio je molitvu u zagovor sv. Josemariji za obitelji i za one brakove koji su u poteškoćama. Program se nastavio osobnim svjedočanstvom mladog bračnog para Maje i Marka Tomića koji su s prisutnima podijelili iskustvo upoznavanja na duhovnoj obnovi u Međugorju, hodanja u čistoći koje im je pomoglo u izgradnji temelja za zdrav brak. Supružnici su istaknuli da iako su različiti po karakteru i osobnim interesima, ono što imaju isto su vrijednosti. U svom govoru osvrnuli su se i na temeljne aspekte teologije tijela svetog Ivana Pavla II., naglašavajući važnost dostojanstva ljudske ljubavi i tijela u Božjem planu. 
 
Večer je završila euharistijskim klanjanjem gdje su vjernici imali priliku u tišini pred Presvetim razmatrati o ljepoti koju je Bog utkao u sakrament braka i kroz koju ih je pozvao na svetost. U klanjanju su potaknuti meditativnim tekstovima mogli predati Bogu svoje obitelji, bračne izazove i ljubav. Župnik vlč. Filip Pavlović je na kraju zahvalio molitvenoj zajednici Nanovo rođeni iz Zagreba za animiranje ovog slavlja, zahvalio je bračnom paru Tomić na njihovom svjedočanstvu, a prisutne je pozvao na idući susret koji će se održati 26. listopada s temom: “Brak kao put do svetosti”.          
 
Župa bl. Augustina Kažotića, Lupoglav
Ispišite stranicu: