HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.04.2017.

„Pođite prema kupelji krštenja“



Sto pedeset tri katekumena i pripravnika za sakramente kršćanske inicijacije susrelo se u četvrtak 6. travnja 2017. godine sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Tradicionalni korizmeni susret u zagrebačkoj katedrali započeo je pozdravom mons. Zvonimira Sekelja, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog, koji je govoreći o broju ovogodišnjih pripravnika za sakramente naveo da se za primanje sakramenta krštenja pripravljalo 77 katekumena, a za primanje sakramenta prve pričesti i potvrde 76 pripravnika iz 21 župe Zagrebačke nadbiskupije.


 
Tijekom vaše jednogodišnje priprave katekumenata, riječ Isusova spasenja je odjekivala u vama, riječ da je Isus vas odabrao da prijeđete iz staroga u novi život, da uđete u Katoličku Crkvu – poručio je mons. Sekelj katekumenima. Uvodeći u susret Kardinal je kazao kako se danas raduje nazočnosti katekumena u zagrebačkoj prvostolnici, te da ih prati molitvom i zahvaljuje Bogu za ono što je On učinio u njihovim srcima.   


 
Nakon službe riječi uslijedila je Kardinalova kateheza, koju je započeo podsjetivši da su u ovome trenutku na osobit način s nama oni koji su u nebeskoj Crkvi, u nebeskoj slavi. Ima onih koji su molili i koji mole za vas, počevši od ovdje nazočnih svećenika i voditelja koji su vas pratili na putu prema sakramentima kršćanske inicijacije. Možda je iza ovoga i netko od vaših koji je osobito molio, a koji možda i nije više na ovom svijetu. Oni se danas posebno raduju – rekao je Kardinal.



Danas smo ovdje zbog vjere, istaknuo je Kardinal, upitavši što vjera uopće jest. Vjera je, nastavio je, susret, susret s Bogom i prvi koji pristupa, koji uzima inicijativu je On. Katekumenima je poručio da je Bog onaj koji ih ljubi, koji ih želi i koji ih je potaknuo da krenu na ovaj put.  
 
Osvrnuo se na današnja čitanja o Božjem djelovanju među ljudima, naglasivši da ne samo da je Bog djelovao nekada u Starom zavjetu ili za Isusova ovozemaljskog života, već On djeluje i sada, djeluje i danas.

Mi kao kršćani, nastavio je Kardinal, vjernici smo za koje je Isus središte. A tko je Isus? – upitao je te podsjetio na pročitani evanđeoski ulomak u kojem stoji da je Isus poslan od Boga jer je Bog tako ljubio svijet i svakoga od nas da ne želi da se itko izgubi, da itko propadne. Isus Krist je utjelovljenje te Božje ljubavi. Isus je Božja ljubav među nama i to je čudo Crkve. Zbog toga Crkva traje, zbog toga se iz godine u godinu u ovoj katedrali ponavljaju ovakvi susreti, ali uvijek s novim licima, s onima koji traže krštenje, koji žele biti kršćani, koji žele živjeti s Isusom – naglasio je Kardinal.



Govoreći o tome na kakav su život pozvani kršćani, poslužio se riječima svetog Pavla da se kršćanin raduje s onima koji su radosni, da plaču s onima koji plaču, da budu puni ljubavi, samilosti i spremni na opraštanje. To je nastojanje onih koji slijede Isusa. I mi smo pozvani na taj put i svaki dan ga iznova započinjemo, ali svjesni da je to jedini i pravi životni izbor znamo da i onda kada nam ne uspijeva i kada padamo postoji netko tko nas diže, tko nas uzima za ruku, jer je Bog tako ljubio svijet i ne želi da se itko izgubi, da itko propadne – napomenuo je Kardinal.


 
Na kraju svoje kateheze poručio je katekumenima da biti kršćanin znači vjerovati u tu Božju ljubav koja se na savršeni način očitovala i objavila u Isusu. U to ulazite vi po krštenju, ulazite u tu zajednicu koja se zove Crkva, koja je otajstvo, koja je lijepa, koja je sveta i koja traje jer je Božja. Radujemo se vašem dolasku u našu zajedničku Crkvu – zaključio je kardinal Bozanić.
 
Nakon Kardinalove kateheze, katekumeni i odrasli pripravnici za sakramente kršćanske inicijacije, pristupali su prezbiteriju te se predstavljali imenom i prezimenom, a potom im je Kardinal svakome predao uspomenu s napisanim Vjerovanjem i molitvom Očenaša.


 
Prije završnog blagoslova, Kardinal se još jednom obratio katekumenima, ističući da ih kao zagrebački nadbiskup rado prihvaća u svetu Crkvu katoličku te da pođu prema kupelji krštenja.


 
Susretu su prisustvovali preč. Marko Kovač, biskupski vikar za laike i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, preč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra ap. u Zagrebu, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: