HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.05.2024.

Pozdravni govor nadbiskupa Kutleše prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata


Pozdravni govor zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše
prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba


Zagreb, 31. svibnja 2024. godine
 
 
Dragi vjernici Grada Zagreba, dragi hodočasnici, predraga braćo i sestre koji ste došli uteći se zagovoru naše nebeske Majke, Presvete Bogorodice Marije od Kamenitih vrata!
 
1. Jučer smo proslavili svetkovinu Tijelova i Dan državnosti Republike Hrvatske. Bila je to prigoda da se, u svjetlu Kristove trajne euharistijske prisutnosti među nama, sa zahvalnošću osvrnemo na našu prošlost, preispitamo sadašnjost i promišljamo o budućnosti našega naroda i Domovine. Doista, Bog nas je u zemljopisnoj i kulturnoj raznolikosti Lijepe Naše obdario mnogim dobrima. Žrtve podnesene za njezinu slobodu i neovisnost ne smijemo zaboraviti. Našu zahvalnost najbolje ćemo izraziti izgrađujući demokratsko društvo na temeljima Božjega zakona upisanog u svako ljudsko srce. To podrazumijeva suglasje oko temeljnih vrijednosti koje su tijekom povijesti izgrađivale identitet hrvatskoga naroda.

2. Pred zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata molili smo i molimo, javno i privatno, zajedno i pojedinačno, za sve naše potrebe. Majka Božja, vladarica sa žezlom u lijevoj ruci i s Malim Isusom u desnoj, trajni je podsjetnik da nas Bog ne napušta ni u najljućim nevoljama. No, značenje te zavjetne slike koje bih u ovoj prigodi htio istaknuti tiče se majčinstva. Bogočovjek Isus Krist, vladar svijeta i naših života, trebao je majku. Time je majčinstvo, kako tjelesno tako i duhovno, uzdignuto na razinu koju ništa drugo u životu žene ne može doseći. Učimo se i mi, poput našega Gospodina, prepuštati nježnoj skrbi Blažene Djevice Marije, Gospe od Kamenitih vrata.

3. Zagreb se još oporavlja od razornoga potresa koji je pretrpio prije više od četiri godine. To je razlog zašto smo i ove godine ispred naše Prvostolnice, umjesto u njoj. Molimo Majku Božju od Kamenitih vrata za zagovor da ovu materijalnu obnovu prati i ona ćudoredna i duhovna. S posebnim očekivanjima obraćam se vama, dragi mladi hodočasnici. Vi dajete lice ovomu gradu i našoj Domovini. Neka na njemu blista ćudoredna čistoća, suosjećanje i spremnost na pomoć potrebnima.

4. Srdačan pozdrav upućujem našem nadbiskupu u miru kardinalu Josipu Bozaniću, kao i apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiu Lingui.

Također, srdačno pozdravljam nazočne biskupe: mons. Matu Uzinića, riječkog nadbiskupa; mons. Zdenka Križića, splitsko-makarskog nadbiskupa; mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa; mons. Vladu Košića, sisačkog biskupa; mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa; mons. Juru Bogdana, vojnog ordinarija u RH; mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa; mons. Božu Radoša, varaždinskog biskupa; mons. Milana Stipića, križevačkog vladiku; mons. Roka Glasnovića, dubrovačkog biskupa; mons. Željka Majića, banjolučkog biskupa; zagrebačke pomoćne biskupe: mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog, te mons. Ivu Martinovića, imenovanog požeškog biskupa.

Današnja svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata jest proslava i Dana Grada Zagreba. Stoga među nama na poseban način pozdravljam gospodina Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH i gospodina Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih poslova RH, kao i sve ostale predstavnike gradskih i državnih vlasti, moleći Božju mudrost i snagu u vršenju njihovih dužnosti.

Pozdravljam oce provincijale, časne sestre provincijalne poglavarice naših redovničkih zajednica te redovnike i redovnice.

Od srca pozdravljam subraću svećenike, a posebno župnike i župne vikare, đakone, vjeroučitelje i vjeroučiteljice.

Pozdravljam naše bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, djecu, mlade, roditelje, očeve i majke, bake i djedove.

Pozdrav upućujem bolesnim, starijim i nemoćnim osobama, kao i onima koji su zauzeti službama na dobrobit bližnjih te onima koji nas prate putem medija.

5. Danas, na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, čijoj je zaštiti prije trideset tri godine kardinal Franjo Kuharić povjerio grad Zagreb, imam čast i zadovoljstvo priopćiti vam radosnu vijest. Nakon što smo zatražili od Dikasterija za kauze svetaca informacije o tome postoji li bilo kakva prepreka od strane Svete Stolice za proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića, spomenuti Dikasterij nam je ovih dana odgovorio da nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića.

6. Zahvaljujući Svetom Ocu i Svetoj Stolici na tom daru radostan sam što među nama mogu pozdraviti predslavitelja misnoga slavlja, preuzvišenog gospodina mons. Paula Richarda Gallaghera, tajnika Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama. Preuzvišeni nadbiskupe, svojim ste nas pohodom obradovali. U ime nazočnih biskupa, svećenika, đakona i Bogu posvećenih osoba te svega Božjeg naroda okupljenog na ovom slavlju u znak zahvalnosti za ovaj susret darujemo Vam lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

Sono lieto di poter salutare tra noi Sua Eccellenza Reverendissima Monsignore Paul Richard Gallagher Segretario per i Rapporti con gli Stati e le Organizzazioni Internazionali. La Vostra presenza, Eccellenza Reverendissima, ci riempie di gioia. A nome dei vescovi, dei sacerdoti, dei diaconi e delle persone consacrate a Dio, così come di tutti i fedeli riuniti in questa celebrazione, in segno di gratitudine per questo incontro Vi doniamo un'immagine della Madonna della Porta di Pietra.
Ispišite stranicu: