HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.09.2024.

Preč. Tomica Šestak uveden u službe u Mariji Bistrici i Lazu Bistričkom

Nakon službene primopredaje u utorak 10. rujna, kojom je nakon osam godina službu rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnika Župe Uznesenja BDM u Mariji Bistrici preč. Domagoj Matošević predao preč. Tomici Šestaku, u nedjelju 15. rujna svečanom svetom misom novi rektor Svetišta i bistrički župnik uveden je u službu.

Misu je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Na početku mise župni vikar vlč. Vedran Jakić pročitao je dekret zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, kojim se preč. Šestak imenuje na nove službe.

Biskup Gorski pročitao je biografiju preč. Šestaka, a u svojoj je propovijedi novom bistričkom župniku poručio: ”Dragi župniče Tomica, do sada si u našoj nadbiskupiji obnašao mnoge odgovorne službe i dužnosti. Možemo ih nazvati križevima, od kojih nisi bježao, nego milošću Božom uspješno nosio. Danas preuzimaš još jednu odgovornu službu župnika i rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Bože Bistričke. Uz sve organizacijske obveze koje će slijediti, ono najvažnije što moraš učiniti je svjedočanstvo Petrove ispovijesti vjere: Isus je moj Bog, Isus je moj spasitelj. To svjedočanstvo neka bude vidljivo pred svim ljudima, kako bi te svi, tebi povjereni vjernici, mogli slijediti u ispovijedanju vjere i na putu spasenja. Neka te o tome prati zagovor nebeske Majke Marije, pod čijim okriljem i zaštitom ćeš obavljati svoju službu.”
 
Nakon položene prisege, kako za službe u Mariji Bistrici, tako i za Župu sv. Andrije u Lazu, novom župniku i rektoru riječi dobrodošlice uputila je u ime župljana prof. Ivančica Tomorad, dugogodišnja suradnica u Župi i Svetištu. ”Pred vama je veliki izazov. Dolazite na mjesto omiljenoga župnika i rektora čija je brižna i vrijedna služba urodila mnogim darovima duhovne i materijalne naravi”, rekla je Tomorad i nastavila: ”Opseg je vašega posla ogroman. Pred vama je župa - čak dvije župe - koje očekuju svoga duhovnoga pastira i svetište koje treba svojega upravitelja. No, ne bojte se, kaže nam Sveto pismo. Nadamo se da ćete održati i dalje razvijati uspješne projekte duhovne obnove koji su među nama župljanima zaživjeli, da ćete naš novi pastoralni centar oplemeniti hodočasničkim sadržajima te da ćete nastaviti materijalnu obnovu svetišta i naših kapelica. I da ćete nam donijeti neke svoje zamisli i novu energiju. A sve to uz pomoć ne samo braće svećenika i časnih sestara nego sviju nas; Pastoralnoga i Ekonomskoga vijeća, ministranata, župnog Caritasa, župnog zbora, zbora mladih, čitača Božje riječi, molitelja krunice, volontera svih vrsta, naših bistričkih udruga, uz dobronamjernu podršku naše svjetovne vlasti te svih nas župljana i hodočasnika. Pozivamo Vas da nesebično stavite talente kojima Vas je Bog darivao na raspolaganje našoj zajednici i da zajedno s nama rastete u plodovima svojega služenja”, rekla je Tomorad i govor dobrodošlice zaključila porukom: ”Želimo Vam da Božja riječ iz Vaših usta nađe put do naših srca, da nastavite projekte što su ih započeli Vaši prethodnici i da budete Dobri Pastir svome stadu te marljivo i predano služite pred Njezinim oltarom, pod njezinim zagovorom, zajedno s cijelom našom župnom zajednicom.”
 
U svojem prvom obraćanju vjerničkom puku s oltara bistričke bazilike kao novi župnik i rektor preč. Tomica Šestak osvrnuo se i na svog prethodnika preč. Matoševića: ”Znam da nije lako ovdje služiti, no zahvaljujem svom predšasniku Domagoju, koji je tijekom osam godina služenja u ovoj župi i svetištu Majke Bože Bistričke puno toga učinio svojom zauzetošću i nesebičnim radom. Vrednote koje si je prečasni Domagoj na početku zacrtao, vodile su ga i resile, a trebale bi voditi i resiti svakog svećenika”, rekao je preč. Šestak i opisao vrednote: gostoljubivost, radost i poniznost. ”Neka nam Marija bude uzrok radosti”, poručio je novi rektor svetišta u Mariji Bistrici i nastavio: ”Molite za mene, za svećenike koji djeluju u ovoj župi, časne sestre i ostale suradnike koji služe u ovom svetištu, Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Župi svetoga Andrije u Lazu Bistričkom. Da služimo Bogu i ljudima u poniznosti, radosti i gostoljubivosti. Obećavam da ću i ja sa svojim suradnicima moliti za vas. Hvala vama, dragi svećenici, časne sestre, bogoslovi ministranti, pjevači, suradnici, dragi vjernici. Hvala vam svima. Ja ću moliti za vas, vi za mene, pa po zagovoru Majke Bože Bistričke idimo hrabro naprijed”, zaključio je preč. Tomica Šestak.

Elvis Lacković, Radio Marija Bistrica
Ispišite stranicu: