HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.05.2024.

Predavanje „Časoslov - molitva Crkve“ fra Zlatka Vlaheka

U ponedjeljak 20. svibnja s početkom u 19.45 sati u Bazilici sv. Antuna na Svetom Duhu održat će se treći dio trajne formacije lektora i izvanrednih služitelja euharistije; predavanje pod nazivom "Časoslov - molitva Crkve" koje će održati fra Zlatko Vlahek, doktor liturgike.

Božanski časoslov o kojemu piše konstitucija o svetoj liturgiji Drugoga vatikanskoga koncila Sacrosanctum concilium (SC) je „molitva Crkve kojom se, prema staroj kršćanskoj predaji, davanjem hvale Bogu posvećuje čitav tijek dana i noći. Kada tu divnu pjesmu hvale prema propisu pjevaju svećenici i drugi koji su odlukom Crkve za to određeni, ili kad je na odobreni način Kristovi vjernici zajedno mole sa svećenikom, tada je to zaista glas same Zaručnice koja oslovljava Zaručnika, štoviše, to je molitva koju Krist sa svojim tijelom upravlja Ocu." (SC, 84).

Konstitucija nastavlja: „Božanski časoslov Crkva moli bez prestanka pa je časoslov tako uređen da se slavljenjem Boga posveti čitav tijek dana i noći“ (SC, 84)., te time „časoslov čini javnu molitvu Crkve u kojoj vjernici (klerici, redovnici i laici) vrše kraljevsko svećeništvo krštenih. Kada se slavi u obliku odobrenom od Crkve, liturgija časova biva uistinu glas same Zaručnice koja razgovara sa Zaručnikom, štoviše, molitva koju Krist sa svojim Tijelom upravlja Ocu.“  (KKC, 1174). Sama liturgija časova određena je da postane molitva svega Božjeg naroda. To znači i svih vjernika zajedno i svakoga vjernika osobno te će se obraditi i tema implementacije molitve Časoslova u liturgijsko-molitveni život naših župa.

Podsjetimo, tijekom ove pastoralne godine fra Zlatko Vlahek u Bazilici je održao druga dva predavanja. U studenome je predstavio papin dokument „Desiderio desideravi“, dok se u prosincu u Bazilici predstavljanjem konstitucije o svetoj liturgiji „Sacrosanctum concilium“ obilježilo 60 godina od izdavanja Konstitucije.

Predavanje je otvoreno za javnost, a napose je namijenjeno onima koji časoslov mole (Bogu posvećenim osobama, braći i sestrama Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame i drugima), ali i onima koji žele produbiti svoje znanje o molitvi i liturgiji.

Bazilika sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh
Ispišite stranicu: