HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.06.2024.

Predstavljanje zbornika "Život i djelo kardinala Franje Kuharića"

Zbornik radova sa znanstvenog teološkog simpozija Život i djelo kardinala Franje Kuharića, održanoga 1. i 2. srpnja 2022. godine, obgrljuje ukupno 23 priloga te pozdravne govore koje su na simpoziju održali tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te domaćin simpozija dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Zbornik će biti predstavljen u ponedjeljak 17. lipnja 2024. godine, s početkom u 19 sati, u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.

Predstavljači Zbornika su njegovi recenzenti: prof. dr. sc. Josip Oslić, prof. dr. sc. Željko Tanjić i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić.

Pozdravne govore uputit će mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na kraju programa zahvalit će dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, suizdavača Zbornika.

U glazbenom dijelu predstavljanja sudjelovat će Zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa.

Iz Predgovora urednikâ Zbornika:
"Kardinal Franjo Kuharić jedan je od najvećih sinova Katoličke crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Bio je ključna pastirska figura u prijelomnim povijesnim trenutcima Katoličke crkve i hrvatskoga naroda u drugoj polovici 20. stoljeća, a posebno početkom devedesetih godina 20. stoljeća tijekom Domovinskoga rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Dobro nam je poznata i fama sanctitatis koju je kardinal Kuharić uživao i još uvijek uživa među hrvatskim katoličkim pukom. Nadamo se da će ovaj zbornik radova, koji na jednom mjestu daje dobar, iako ne iscrpan i konačan, prikaz Kuharićeva života i djela, ne samo kardinala Kuharića otrgnuti našem zaboravu nego aktivno i konstruktivno pridonijeti da njegov život i djelo jednoga dana, a po volji i odluci višnje Providnosti, zablistaju sjajem priznate svetosti.”

Ispišite stranicu: