HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.07.2024.

Procesijom do Vinskog Vrha počela proslava svetkovine Majke Božje Bistričke

Procesijom sa svijećama od Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke do Vinskog Vrha u petak 12. srpnja 2024. počela je proslava svetkovine Majke Božje Bistričke.
 
Hodočasnici i župljani okupili su se u večernjim satima u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Uz molitvu krunice i marijanske pjesme, u procesiji sa svijećama uputili su se prema kapeli Majke Božje na Vinskom Vrhu.

Po dolasku je vlč. Marko Vuković predslavio misu. U homiliji je rekao da su na marijanske blagdane u središtu vjera, nada, pouzdanje i majčinski zagrljaj. Upitao je što to vjernici nose u sebi da se spaja s Marijinim dodirom Crkve i svijeta te je ustvrdio da se na sam spomen riječi „majka“ u čovjeku budi „lijepa oluja“ jer u majci vidi kako se živi požrtvovno i zaboravlja sebe. „Imamo iskustvo što znači majka koja voli nekoga osim sebe same. Mi znamo i osjetili smo što znači majka koja daje život“, istaknuo je.

Dodao je da ono najljepše u majkama nije od čovjeka nego iz izvora majčinstva i ljubavi - Majke Marije koja je punina onoga što čovjek vidi u svojoj majci.

Potom je poručio da u životu Crkve Marija nije majka koja je jednom bila i dovršila poslanje na Zemlji, nego je majka zauvijek. Osvrćući se na naviješteno evanđelje, kazao je da Marija i danas u životu vjernika brine da ne ponestane „vina veselja“, da vjera ne bude muka. „Ona nam svojom prisutnošću i svjetlom pokazuje i podsjeća nas da je naša vjera naš život“, naglasio je vlč. Vuković.

Nadalje je rekao da Marija umiruje jedan od najvećih čovjekovih strahova, a to je da je njegov život beznačajan. Poručio je da Marijin život, gledano ljudskim očima, nije ništa značio, no ostala je svijetli trag u povijesti čovječanstva jer je povjerovala Bogu i pošla njegovim putem.

Kazao je također da je Marija pobjednica nad Zmijom koja je već bila ušla u vrt. Podsjetivši da čovjek ima iskustvo grijeha i borbe s tom Zmijom koju je svojim izborima pustio u svoj život, podsjetio je i na brojna zla koja su slomljena molitvom krunice. „Mi smo iskusili, znamo i vjerujemo da je to Marija - naša Majka, Majka Božja, Majka Isusova - koja neprestano daje Isusa koji je Put i Istina i Život“, zaključio je vlč. Vuković.

IKA/Foto: Elvis Lacković
Ispišite stranicu: