HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.06.2024.

Proslava 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara Sv. Križa u Krapini

Misno slavlje u nedjelju 16. lipnja u Župi Sv. Nikole biskupa u Krapini predvodio je don Velimir Tomić, hrvatski misionar u Tanzaniji u gradu Kisongu, u suslavlju sa župnikom vlč. Davorom Štuljanom i gvardijanom franjevačkog samostana u Krapini fra Franjom Tomaševićem. Don Velimir djeluje u Misiji Uzvišenja Sv. Križa, pa je zanimljivo kako je upravo on bio dio euharistijskog slavlja u kojem je cijela župna zajednica slavila 75 godina djelovanja Milosrdnih sestara Svetoga Križa u Krapini. Uz spomenuti jubilej, župljani su proslavili 60 godina redovništva sestre Blažene i 50 godina redovništva sestre Mihajle.
 
U homiliji, župnik Štuljan spomenuo se prispodoba u kojima nam Isus govori o svojoj dubini i veličini božanske stvarnosti. "Na taj način Isus je želio ljude upoznati s Bogom. Govorio je ljudima na jednostavan način kako bi mogli razumjeti poruku koju On daje! Njegove riječi svi razumiju, prodiru u središte svačijeg života te nas potiču da budemo bolji ljudi, vjernici i da nasljedujemo Boga. U nedjeljnom Evanđelju čuli smo prispodobu o sijaču i Bogu. Bog sije jer mu je stalo do čovjeka i zemlje koju je stvorio. Sije sjeme Božje ljubavi kako bi nas dotaknuo i posijao tu ljubav te dobrotu koju je on darovao svima. Bog sije u obilju. Nikad ne prestaje sijati sjeme ljubavi! Zašto? Stalo mu je da se svi ljudi spase!", rekao je vlč. Štuljan te poslao jasnu poruku: „budite plodno tlo za Božju riječ!“
 
U drugom djelu homilije, župnik se spomenuo 75 godina djelovanja sestara u Krapini. Rekao je kako "su 1949. godine prve časne došle u Krapinu te kako baš na današnji dan slavimo njihovu nebesku zaštitnicu i utemeljiteljicu, blaženu Mariju Tereziju Scherer koja se rodila i živjela u Švicarskoj. Kada je ustanovljen red Milosrdnih sestara Svetog Križa, sestre su se brinule o bolesnima, nemoćnima, potrebitima i djeci. Iz Švicarske su se preselile na sve kontinente pa čak i na afrički kontinent. U Hrvatskoj, u gradu Đakovu nalazi im se središnja kuća", rekao je vlč. Štuljan. Na kraju homilije župnik je pobliže opisao sve što sestre rade za župu (vođenje kateheza, briga o starijima i nemoćnima, vođenje dječjeg i odraslog zbora, molitva - njihova tiha prisutnost, briga o crkvi...). 
 
Na kraju svete mise župnik Štuljan je sa svojim suradnicima uručio poklon i riječi zahvale časnim sestrama koje djeluju u Krapini, s. Blaženi, s. Mihajli, s. Hermili i za s. Bogomilu koja je u Krapini djelovala više od 40 godina, a trenutno se nalazi u domu. Uz župnika, svoje je zahvale i prigodni govor časnim sestrama uputio i gradonačelnik Zoran Gregurović koji je uz svoju suradnicu uručio zajednički poklon za časne sestre s. Mihajli. Nakon gradonačelnika prigodno se obratila s. Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice. Zahvalila je na radu sestara u Krapini, ali i župniku te cijeloj župnoj zajednici na svakoj podršci i molitvi koja se kontinuirano, svih ovih godina prepoznaje i iznimno cijeni. S. Nikolina je zahvalila i bivšim župnicima koji su djelovali u Krapini te još jednom čestitala sestrama slavljenicama na njihovom djelovanju. Nakon završnog blagoslova svaki je zbor (odrasli, mladi i dječji) otpjevao po jednu pjesmu kao zahvalu časnama na svemu što čine i za njihovu prisutnost kroz molitvu i toplu riječ, stisak ruke te zagrljaj.
 
Druženje i zajedništvo se nakon mise nastavilo uz ručak i kolače u dvorištu župnog dvora. 
 
Katarina Erdelja (tekst) i Zlatko Erdelja (foto), župni medijski suradnici
Ispišite stranicu: