HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.02.2022.

Proslava obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca u Župi Ivanja Reka

Župa sv. Ivana Krstitelja - Ivanja Reka u četkvrtak 10. veljače svečano je proslavila spomendan svog suzaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje u filijalnoj kapeli u Sopu predslavio je vlč. Juraj Oštarjaš, župnik Župe sv. Josipa Radnika u Klinčim Selima.



Na slavlju su se okupili vjernici iz nekoliko naselja i župa: Hruščica, Otok Svibovski, Sop, Ivanja Reka te ponajviše iz susjedne župe Jelkovec. Prije svete mise održane su pobožnosti predvođene župljanima, a kako su vjernici molili i pristizali tako je, u pomalo hladnijem vremenu, kapela postajala toplija. Mješoviti zbor spremno je iščekivao slavlje na kojem su iz srca pjevali i obilježili ovaj veliki dan za naselje Sop. Ministranti i izvanredni djelitelji pričesti također su došli da bi slavlje proteklo bez problema i dobilo svečaniji ton. Crvenu boju mučeništva svi smo gledali s dvostrukim emocijama. Žalost, jer nije lako prisjetiti se da su našeg blaženika nemilosrdno ubili, ali i radost jer znamo da je time osvojio palmu mučeništva.

Predslavitelj je svoju homiliju započeo upečatljivim riječima: „Hrabrost nije odsustvo straha, nego odlučnost da čovjek unatoč strahu ostane na mjestu gdje smatra da treba biti.“



Podsjetio je sve okupljene da je i Isus pokazao strah prije svoje smrti – spopala ga je „užas i tjeskoba“. „No, upravo se tako očitovala Njegova veličina, da je unatoč smrtnom strahu izvršio do kraja svoje poslanje. Poslije Isusa su mnogi svetci i blaženici prolazili ove patnje koje su podsjećale na Kristovu muku. O tome da je kršćanin pozvan biti odlučan u kriznim trenutcima naučio nas je bl. Alojzije Stepinac. Iako je sve išlo protiv njega, iako je od strane komunista bio lažno osuđen, on je uspio svoju nutrinu i savjest očuvati mirnom. Gdje je mirna savjest, nema straha", rekao je vlč. Oštarjaš i nadodao da je bl. Stepinac vjerojatno na umu imao slavne Pavlove riječi: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač?“ (Rim 8, 35)

Na kraju homilije predslavitelj je pozvao na svetost. Rekao je da bi to trebala biti temeljna smjernica cjelokupnog života kako bi ostvarili Evanđelje u životu i radu. „Mnogi su vjernici obeshrabreni, a da nisu ni počeli, a svetci su primjeri koje možemo slobodno slijediti u svakodnevnom životu i radu te na koncu dobiti vječnu nagradu.“



Nakon svečanog misnog slavlja mnogi vrijedni župljani priredili su prigodnu okrjepu i tako pridonijeli zajedništvu.
 

Kapela blaženog Alojzija Stepinca - Sop 

Potrebno je i spomenuti nekoliko podataka o toj „maloj kapeli“, ali velikoj srcima mnogih ljudi koji vjerno dolaze na molitvu i sudjeluju u svetim misama.

U Sopu je još 1971. godine kupljeno zemljište sa starom kućom i gospodarskom zgradom u svrhu izgradnje kapele. Do ostvarenja nije došlo iz raznih razloga. Dolaskom župnika vlč. Stjepana Jakopovića u Ivanju Reku počinju se mise održavati svake nedjelje te vlč. Jakopović započinje intenzivnije raditi na ideji izgradnje kapele, koja je i započela 1994.



Prva misa – polnoćka održana je 24. prosinca 1996. u 22:30h u novoj kapeli koja je bila polovično uređena, bez prozora i u lošim vremenskim uvjetima.

Kapela je izgrađena u dimenzijama 18 x 10 m, a od samog početka izgradnje kapele javila se ideja da ona nosi ime sv. Nikole Tavelića s obzirom na činjenicu da je u staroj kući, na čijem zemljištu je izgrađena kapela, pronađena njegova slika domaćeg majstora. No, u vrijeme dovršetka izgradnje kapele u Hrvatskoj je bilo aktualno proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca te je i kardinal Franjo Kuharić, koji će kasnije i blagosloviti kapelu, predložio da kapela bude posvećena blaženom Alojziju Stepincu. Izgradnja kapele dovršena je 1999. g, te je 25. srpnja kardinal Franjo Kuharić blagoslovio kapelu.

vlč. Matija Slišković
Ispišite stranicu: