HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.07.2024.

Proslava spomendana bl. Marije Propetog u Župi sv. Josipa u Zagrebu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio mladomisnik rodom iz župe vlč. Ivan Pugar u župi sv. Josipa na Trešnjevci, proslavljen je 9. srpnja spomendan bl. Marije Propetog Isusa Petković. 
 
U koncelebraciji su bili župni vikar vlč. Mate Cikoja i preč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini, koji je na početku svećeničkog puta mladomisniku bio duhovnik u bogosloviji. Svečanost je uzveličao mješoviti zbor župe sv. Josipa svojim skladnim pjevanjem pod vodstvom mo. Josipa Škvorca.

Nakon naviještenog evanđelja, mladomisnik je u propovijedi usporedio bl. Mariju Propetog s bogatašem iz evanđelja i sa serafskim ocem sv. Franjom. Nasljedujući sv. Franju, blaženica se kao i on odrekla svih zemaljskih dobara koja je dijelila sa siromasima, dok se bogataš nije mogao odreći svojega bogatstva jer je smatrao da je Bogu miliji i draži što ima više dobara na zemlji. Njezin život obilježila je prava i iskrena ljubav i sebedarje koje je baštinila od samoga Isusa i tu je ljubav dijelila svima, a osobito djeci, siromasima, starima, bolesnima i napuštenima. Propovjednik je upravo istaknuo njezinu veliku i djelatnu ljubav koju u Crkvi zovemo caritas - ljubav koja se potpuno daje za drugoga. Ta i takva ljubav je sam Bog, što je istaknuto i u propovjednikovom mladomisničkom geslu: Bog je ljubav. Naglasio je da je i nama svima potrebno ostaviti se nepotrebnih i suvišnih tereta koji nas priječe za ostvarenje našeg cilja, a to je vječni život. 

Sam mladomisnik vlč. Pugar od djetinjstva je upoznat s karizmom bl. Marije Propetog kao član Liturgijske skupine djece bl. Marije Petković u župi sv. Josipa. Proslava blagdana započela je prije euharistijskog slavlja molitvom krunice koju su predmolili Poslanici Milosrđa i o svakom otajstvu razmišljali prema mislima bl. Marije Propetog. Pred izloženim relikvijama blaženice preporučili su joj se u zagovornu molitvu kod Gospodina i molili za njeno proglašenje svetom. Na kraju euharistijskog slavlja vjernici su imali prigodu primiti mladomisnički blagoslov i častiti relikvije bl. Marije Propetog Isusa Petković.
 
s. M. Jasna Crnković
Ispišite stranicu: