HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.02.2023.

Proslava Stepinčeva u Splitu uz Blaženikov relikvijar iz riznice Zagrebačke katedrale

Proslavljen je blagdan bl. Alojzija Stepinca u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu. Prvog dana trodnevnice fra Domagoj Volarević govorio je o čovjeku koji je stvoren na sliku Božju. "On je jedini od stvorenja obdaren razumom i njegova je uloga ostvariti Božji plan u kojem se dostojanstvo čovjeka mjeri ljubavlju koju u srcu nosi i pokazuje. Ne smijemo imati farizejsko srce nego u duhu Isusovih riječi birati život u kojem će se prepoznavati Bog i njegovo milosrđe. Bl. Alojzije je prepoznatljiv svjedok Božje ljubavi."


Don Marko Trogrlić je drugi dan istaknuo da iz srca čovjekova izlazi ono što je dobro, ali i zlo koje rađa mržnjom i onečišćuje svijet i ljude. "Kršćani trebaju poput bl. Alojzija u svijet unositi dobrotu Božju."

Don Vjenceslav Kujundžić je treći dan govorio o blaženiku, njegovoj odvažnosti i hrabrosti koju je kao nadbiskup pokazivao u teškim vremenima za vjerni puk. "Čvrstoća njegove vjere i nama je poticaj da u današnje vrijeme budemo kršćani koji su za Boga spremni podnijeti svaku žrtvu."



Na sam blagdan mise su slavljene u 7.30 i 10 sati. Nakon svetih misa vjernici su imali priliku iskazati svoje poštovanje prilazeći Blaženikovim relikvijama iz riznice Zagrebačke katedrale, koje su o Stepinčevu petu godinu za redom bile u Splitu.



Lijepo je bila posjećena Ura preminuća bl. Alojzija. Sudjelovali su franjevački bogoslovi i vjerni puk. Promišljalo se o posljednjim trenucima Blaženikova ovozemnoga života.



Svečana proslava Stepinčeva zaključena je euharistijskim slavljem u kojem je fra Ante Vučković istaknuo riječi Knjige mudrosti o dušama pravednika koje su u ruci Božjoj. Rekao je da bezbožničke oči ne vide ono što vide oči vjernika. Govorio je o miru koji izlazi iz srca čovjeka koji snažno živi svoj odnos s Bogom. "Upravo je to bio bl. Alojzije koji je u svijetu živio u svetosti i iskrenosti Božjoj, ne u mudrosti tjelesnoj, nego u Božjoj milosti kako je Pavao pisao Korinćanima." Propovjednik je potaknuo prisutne da po uzoru bl. Alojzija svjedočimo evanđelje. Na kraju svečanog euharistijskog slavlja ispred relikvija bl. Alojzija svi su prisutni izrekli molitvu za blaženikovo proglašenje svetim.

Fra Martin Jaković
Ispišite stranicu: