HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.05.2024.

Proslava Stepinčevog rođendana u Krašiću

Župa Presvetog Trojstva u Krašiću proslavila je 126. rođendan bl. Alojzija Stepinca u srijedu 8. svibnja 2024. godine, ujedno i dan Općine Krašić i dan Osnovne škole „Kardinal Alojzije Stepinac“. Proslava je započela procesijom od blaženikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu u zajedništvu s mons. Jurjem Jezerincem, vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj u miru, župnim upraviteljem u Krašiću vlč. Ivanom Vučakom i svećenicima Jastrebarskog dekanata. 

U svojoj homiliji prilagođenoj osnovnoškolcima mons. Sente naglasio je važnost Alojzija Stepinca: "Svi su bili oduševljeni njime, a oni koji nisu mogli biti toliko dobri kao on postali su ljubomorni. Nije on bio dobar samo zato što je dobar, već zato što je dolazio ovdje i tu klečao, klanjao se pred Isusom Kristom." Nadovezujući se na čitanja dana, mons. Sente je rekao: "Apostol Pavao bio je vrhunski intelektualac, ali nije bio dobar zato što je imao puno talenata, već zato što je upoznao Isusa Krista. Tog je Isusa Krista navijestio."

"Svi možemo puno naučiti od današnjeg dana, 8. svibnja, kad slavimo rođendan jednog malog, neznatnog čovjeka, Alojzija Stepinca, kojemu su roditelji dali još ime Viktor, ali koji je cijeli svoj život nadahnut ocem Josipom, a ponajviše majkom Barbarom, bio zagledan u lik Isusa Krista. To mu je bio glavni korak", kazao je mons. Sente, obraćajući se djeci te nadodavši da "smo ponosni na njega, jer iako je zbog toga morao trpjeti, on je ljubio Boga prepoznavajući ga u svakom čovjeku, a to smo pozvani i mi danas." Mons. Sente zaključio je homiliju ukazavši na činjenicu: „kad je Stepinac bio živ, Krašić je bio okupiran i nitko nije smio doći, a sada dolaze ljudi iz cijeloga svijeta zato što prepoznaju kako Stepinčev život pokazuje Boga“.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je polaganje vijenaca kod kipa bl. Alojzija Stepinca.

Isti dan poslijepodne u 17.30 sati molit će se sveta krunica, a u 18 sati bit će euharistijsko klanjanje. Misno slavlje u 18.30 sati predvodit će fra Ivan Matić. Nakon misnog slavlja, u 19.30 sati, koncert duhovne glazbe održat će Davor Terzić, popraćen tekstovima bl. Alojzija Stepinca.
 
Župa Krašić
Ispišite stranicu: