HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.05.2024.

Proslava Svjetskog dana djece u Lupoglavu

Župa Lupoglav organizira proslavu Prvog svjetskog dana djece. Program će započeti u subotu 25. svibnja 2024. u 16:30 svečanim mimohodom od Vatrogasnog doma do župne crkve u Lupoglavu u kojem će sudjelovati djeca odjevena u narodne nošnje. Svečana sveta misa je u 17 sati u župnoj crkvi blaženog Augustina Kažotića u Lupoglavu, a misu predslavi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Svojim pjevanjem misno slavlje će uveličati slavljenički bend Molitvene zajednice Eho iz Zagreba. Nakon svete mise slijedi folklorni program na prostoru Crkve na otvorenom u Lupoglavu gdje će djeca domaćini, članovi Kulturno umjetničkog društva “Ogranak Seljačke sloge Lupoglav” sa svojim prijateljima iz KUD “Kloštar” iz Kloštar Ivanića, KUD “Posavka” iz Oborova, KUD “Graničar” iz Čazme, KUD “August Cesarec” iz Brckovljana, HKUD “Petar Zrinski” iz Vrbovca i članova Izvornog folklornog društva Gradečki Pavlovec te Izvorne folklorne skupine Brčevec prikazati tradicionalne dječje igre i običaje svoga kraja. Nakon folklornog programa slijedi zabavni dio u za tu prigodu postavljenom zabavnom parku pored Vatrogasnog doma. U nedjelju 26. svibnja 2024. u lupoglavskoj župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića održat će se i misa zahvalnica koju će predslaviti župnik vlč. Filip Pavlović i time će službeno završiti program proslave Prvog svjetskog dana djece.

Inicijativu za proslavu Prvog svjetskog dana djece dao je papa Franjo kada je tijekom molitve Angelusa na Svetkovinu Bezgrješnog Začeća BDM 8. prosinca 2023. najavio ovaj događaj koji se u Rimu slavi 25. i 26. svibnja pod pokroviteljstvom Dikasterija za kulturu i obrazovanje. Osim u Rimu, Papa je potaknuo da se Prvi Svjetski dan djece obilježi i na lokalnim razinama. Iako je Župa Lupoglav mala župa koja broji tek nešto više od 1500 vjernika, bogata je djecom, stoga su župljani odlučili odazvati se ovom pozivu pape Franje i proslaviti Prvi Svjetski dan djece.

Kroz program se želi podsjetiti djecu na one tradicionalne već zaboravljene igre i običaje koje su djeca tog kraja gajila. Tako se želi ostvariti da se sve ono dobro koje posjedujemo u vlastitoj lokalnoj kulturi prenese na budući naraštaj. “Evo, sve činim novo”, geslo je ovogodišnjeg Svjetskog dana djece, kojim se želi pokazati djeci koliko su važna. Župljani pozivaju sve zainteresirane da se odazovu pozivu.


Ispišite stranicu: