HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.08.2024.

Proslava Velike Gospe na Sljemenu

Župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na Sljemenu proslavit će svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Veliku Gospu u četvrtak 15. kolovoza. 

Misa uočnica bit će 14. kolovoza u 20 sati. Nakon mise uslijedit će procesija sa svijećama. Proslava će biti 15. kolovoza kada će mise biti u 10, 12 i 15 sati. Tijekom svake mise je mogućnost ispovijedi, a nakon misa za vjernike će biti pripremljena okrijepa ispred župne kuće.




Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata nalazi se na 1001 m nadmorske visine na vrhu parka prirode Medvednica. Sagrađena je 1933. godine kao spomenik 1000 godina hrvatskog kraljevstva i 1300 godina pokrštavanja Hrvata. Godine 1963. postaje i župa, jedinstvena u Hrvatskoj: nema sahrana ni groblja jer nema stalnih župljana, već su župljani svi planinari, izletnici i ostali koji ju posjećuju. Od samih početaka kapelicom i danas župom upravlja Hrvatska provincija Družbe Isusove, čija zaštitnica - Gospa od puta - krasi oltarnu sliku u kapelici. Sljemenska kapelica je remek - djelo arhitekta J. Denzlera. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti kapelica je službeno zaštićena kao kulturno dobro.
Ispišite stranicu: