HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.08.2024.

Proslavljen blagdan sv. Roka na Rokovom perivoju u Zagrebu

Na blagdan sv. Roka 16. kolovoza središnje euharistijsko slavlje u zavjetnoj kapeli iznad Britanskog trga u Zagrebu predvodio je mladomisnik vlč. Antonio Štengl.
 
Na početku homilije vlč. Štengl rekao je da jedan od glavnih problema s kojima se susreće čovjek današnjice, a osobito mlada osoba nedostatak osjećaja vlastite vrijednosti koji onda u potrazi za vlastitim mjestom u svijetu voli preispitivati kroz usporedbu s drugima. „Uspoređujući se s drugima mi otkrivamo svoje različitosti i sličnosti, svoje vrline i mane, nedostatke i prednosti - i tu se miješa Zli! On koristi ovu usporedbu kao temelj svoje obmane te nas hrani mislima da se usredotočimo na sve ono što je loše i različito u odnosu na druge, na trendove u društvu ili tuđa mišljenja. Zbog toga možemo patiti radi fizičkog izgleda, odjeće koju nosimo, stvari koje možemo kupiti i slično, a takve usporedbe i misli vremenom, poput truleži prožimlju našu nutrinu što najčešće vodi do promjene u namjeri da se uklopimo u društvo ili izolaciju od društva i ostanak unutar svoja “4 zida” i odbijanje bilo kakvog kontakta sa svijetom i društvo koje danas promovira preživljavanje najjačih“, naglasio je vlč. Štengl te zaključio da takvi ishodi koriste Zlomu koji bi time postigao da ta duša ostane u tami. Kao rješenje ponudio je Božju logiku proizašlu iz Svetoga pisma u kojoj Bog odabire one slabe po tijelu, obične, ponizne, prognane i odbačene duše. Razlog tomu je što nas Bog ljubi i što smo željeni, a sve naše nedostatke i slabosti Bog može iskoristiti da se pokaže Njegova slava“, naglasio je vlč. Štengl.

U nastavku je propovjednik istaknuo svjedočanstvo života sv. Roka koji je svoju vrijednost prepoznao kroz djela milosrđa, ne mareći za svoj izgled, status ili progonstvo. „Sv. Rok bio je ispunjen brigom za bolesne i donošenje Krista u tamne živote onih bez nade“.

„Draga braćo i sestre, nemojmo sami sebi podizati zidove koji nas ograničavaju. Mi smo jedinstveni i neponovljivi, željeni od Boga baš ovakvi kakvi jesmo da bismo i kroz svoje slabosti mogli pokazati Njegovu veličinu. Zato molimo zagovor sv. Roka da prihvatimo svoje nedostatke i mane te promatramo svoju vrijednost jedino kroz Božje oči i djela milosrđa koja činimo! Molimo zagovor da jednog dana, zajedno sa sv. Rokom možemo čuti riječi. “Dođite blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!“

Nakon večernje mise uslijedila je zavjetna procesija oko kapele s kipom i relikvijom sv. Roka te upaljenim svijećama, a zatim je predvoditelj slavlja vlč. Antonio udijelio svoj mladomisnički blagoslov. Za vrijeme mise vjernici su imali priliku za ispovijed.

Dario Zürchauer/IKA
Ispišite stranicu: