HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.10.2024.

Proslavljena 30. obljetnica života i djelovanja Školskih sestara franjevki na Jordanovcu

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja splitske provincije Presvetog Srca Isusova na Jordanovcu i Dječji vrtić Jordanovac proslavili su u srijedu 2. listopada trideset godina života i djelovanja.
 
Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u suslavlju s trojicom svećenika. Pjevanje je animirao Dječji zbor vrtića Jordanovac pod vodstvom s. Ane Jukić, koja je pripremila i scenski prikaz te za ovu prigodu osmislila izložbu dječjih radova.
 
Budući da je slavlje održano na spomendan Anđela čuvara, mons. Šaško u propovijedi je povezao anđele s djecom. Istaknuo je kako su djeca zbog svoje nevinosti nalik anđelima i znak Božje prisutnosti među ljudima. Poručio je da je potrebno u djeci nastojati vidjeti anđele, razumijevajući njihove potrebe. "Kao odrasli pozvani smo malenima pomoći u duhovnom rastu i ostvarenju prijateljstva s anđelom čuvarom", rekao je biskup Šaško. Napomenuo je i važnost molitve upućene anđelima, velikim zagovornicima kod Boga. 
 
Nakon mise djeca su izvela kratki scenski prikaz iz života sv. Franje. S obzirom na to da u ovoj godini franjevačka obitelj obilježava 800. obljetnicu Rana sv. Franje, i scenski prikaz bio je osmišljen o toj temi. Na kraju programa, okupljenim roditeljima i prijateljima zajednice obratila se provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević. Zahvalila je sestrama na dosadašnjoj otvorenosti i radu s djecom, mladima, bolesnicima i njihovim obiteljima te svima onima koji su kroz desetljeća pod okriljem samostana u sestrama pronašli pomoć i utjehu.
 
Naglasila je da je u središtu obilježavanja današnjih obljetnica upravo samostan, zajednica sestara. „Samostan je srce i duša svih djelatnosti koje sestre obavljaju; mjesto sestrinske prisutnosti, duhovne okrjepe i rasta u ljudskosti i vjeri“, zaključila je. Prisjetivši se svih djelatnosti u tri desetljeća, potaknula je sestre da, oslonjene na Božju providnost, nastave služiti Gospodinu u malenima i potrebitima. 
 
Tom prigodom obilježena je i 25. obljetnica djelovanja sestara u studentskom domu „Marta i Marija“ koji se nalazi pod okriljem samostana.
 
Školske sestre franjevke/IKA
Ispišite stranicu: