HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.06.2024.

Proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Bogosloviji

Na završetku još jedne formacijske godine bogoslovi su zajedno s odgojiteljima, časnim sestrama, djelatnicima i vanjskim suradnicima proslavili svetkovinu Presvetog Srca Isusova kojem je posvećena bogoslovska kapela. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku misnog slavlja rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak pozdravio je sve prisutne i zaželio dobrodošlicu dekanu. U svojoj propovijedi dekan je pozvao na svakodnevno promišljanje o Srcu Isusovu. Istaknuo je važnost za izgradnju svakog trenutka koji bogoslovi provedu u bogoslovskoj kapeli, ali posvijestio važnost darova svih prisutnih koji omogućuju bogoslovima tu izgradnju. Govoreći o Srcu Isusovu, upotrijebio je nekoliko slika iz poznate pučke pjesme: „Srce božansko“, napominjući da je u Isusu Kristu Bog najbliži čovjeku: „Lice Milosrdnog Oca je Isus Krist“.

Nažalost, mnogi nisu prihvatili riječi koje je On govorio iz svog božanskog Srca, a to se u svijetu događa i danas. Umro je jednom na križu, a „koliko danas dnevno Isusa ubijaju i koliko dnevno umire u srcima ljudi?“ Ipak, iz Njegova se probodena srca izlila ljubav Božja na sve nas do dana današnjega. Ono ne može ostati ravnodušno na patnju čovjeka: „On koji je sam nosio križ pomaže drugima nositi križ“. Svoju propovijed, dekan je završio tekstom pjesme C’est la vie koju je posvetio Srcu Isusovom.

Nakon euharistije uslijedio je kratki program za vrijeme kojega je predstavljen novi broj časopisa „Vjesnik biskupa Langa“ kojeg izdaju i uređuju bogoslovi. Također, rektor i bogoslovi čestitali su rođendan duhovniku vlč. Ivanu Grbešiću te izrekli svoje zahvale dekanu Šimunoviću, časnim sestrama, djelatnicima i vanjskim suradnicima. Posebne zahvale upućene su djelatnicama Ivki Radovac za 25 godina i Anđelini Darojković za 15 godina predanog služenja i djelovanja u Bogosloviji.

Proslava je završena zajedničkom večerom i druženjem.
 
Tekst: Ljudevit Marija Jaroš
Foto: Krunoslav Lukšić/Danijel Petric
Ispišite stranicu: