HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.09.2024.

Proslavljeno Jeronimovo u Župi sv. Jeronima na Maksimiru

Svečano misno slavlje proslave župne svetkovine sv. Jeronima na zagrebačkom Maksimiru predvodio je, u ponedjeljak 30. rujna fra Stipo Kljaić, profesor Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata preč. Josip Golubić, vlč. Ante Barišić, župnik domaćin vlč. Tomislav Petranović, župni vikar vlč. Filip Pranjić te brojni svećenici iz dekanata.

Predvoditelj misnog slavlja u homiliji se osvnrnuo na bogat životopis hrvatskoga naučitelja, koji je preveo Bibliju s grčkog na latinski, dajući tom prijevodu ime, Vulgata. Istaknuo je da se sv. Jeronim odlučio na tako naporan posao jer se "zaljubio" u Krista i želio ga je što više upoznati i izgarati u ljubavi prema Njemu. Fra Kljaić pozvao je okupljene na redovito čitanje Svetog pisma istaknuvši da je nepoznavanje duha Biblije, nepoznavanje duha Kristova.  

Na kraju misnog slavlja župljani su darovali prigodne darove predvoditelju misnog slavlja i župnom vikaru vlč. Pranjiću te župniku Petranoviću kojem su ovom prilikom čestitali 25. godišnjicu svećeničke službe. 

Istoga dana slavljeno je jutarnje misno slavlje koje je predvodio fr. Mislav Peček, OP, župni vikar u Župi Kraljice Svete krunice. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na život i djelovanje sv. Jeronima naglasivši da ga je bolest natjerala da počne razmišljati o Bogu, da bi se s vremenom potpuno predao njemu, da ga što više upozna putem Svetog pisma, uskliknuvši: „Tko ne poznaje svetoga pisma, ne poznaje ni Krista“! Također, pozvao je okupljene vjernike da se svakodnevno hrane Svetim pismom kako bi mogli odoljeti izazovima ovoga vremena.

Za samu proslavu župljani su se pripremali trodnevnicom koju je predvodio fra Stipo Kljaić, profesor Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Misna slavlja animirali su župni zborovi: Zbor Gabrijel, Zbor mladih i Zbor sv. Jeronima. 

Marija Lukač,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: