HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.02.2024.

Pučke misije u Bešićima

U prigodi proslave 45 godina župe (1979. - 2024.), od 18. do 25. veljače u Župi sv. Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima održane su pučke misije, prve u povijesti župe. Pučke misije vodili su preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i vlč. Luka Premelč, duhovnik u istom sjemeništu, a niz predavanja na temu povijesti spasenja održala je prof. Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.
 
Pučke misije započele su razmatranjem odlomka Markova Evanđelja o Isusovim kušnjama u pustinji, koje Crkva tradicionalno čita na prvu korizmenu nedjelju. Razmišljajući o napastima s kojima se susreo Isus, pučki misionari, preč. Pavlaković i vlč. Premelč, upozorili su da se svatko od nas može susresti s raznim napastima ovoga svijeta, osobito onima koje ga žele sputati u sudjelovanju u pučkim misijama, te su pozvali okupljene župljane da pobijede napasti i da se odazovu na ponudu zajedničkog duhovnog rasta.
 
Svakoga dana, od ponedjeljka do subote, okupljeni vjernici su najprije sudjelovali u pučkim pobožnostima koje su se mijenjale od dana do dana (krunica BDM, križni put, krunica sv. Josipa, euharistijsko klanjanje, čašćenje križa). Nakon pobožnosti slijedilo je euharistijsko slavlje na kojem su pučki misionari, imajući u vidu tradicionalno geslo pučkih misija Spasi dušu svoju i lomeći Božju riječ, svakodnevno poticali okupljene vjernike na promjenu vlastitoga života kako bi već u ovom trenutku počeli stjecati nepropadljivo blago.
 
Vrhunac pojedinoga dana bila su predavanja koje je pripremila prof. Duvnjak. Predstavljajući osobe Staroga saveza, kroz šest susljednih tema, počevši od praoca naše vjere Abrahama, prof. Duvnjak napravila je presjek povijesti spasenja, malo po malo otkrivajući nove dimenzije Božje ljubavi za čovjeka, da bi ta ljubav svoj vrhunac doživjela u osobi Isusa Krista, Sina Božjega i križu kao mjestu spasenja.
 
Tijekom trajanja pučkih misija, preč. Pavlaković, vlč. Premelč i prof. Duvnjak susreli su se s raznim skupinama župljana župe Bešići. Vrhunac pučkih misija bilo je slavlje euharistije druge korizmene nedjelje. Razmišljajući o odlomku Evanđelja koji opisuje Isusovo preobraženje na gori, preč. Pavlaković je zaključio da je preobraženje cilj pučkih misija, kao i općenito cilj za kojim treba težiti svaki Kristov učenik, kako bi tu novost života mogao svjedočiti u svojoj svakodnevici i biti poticaj drugima. Na kraju euharistijskog slavlja blagoslovljen je i na časno mjesto u crkvi postavljen misijski križ na trajni spomen i štovanje vjernicima.
 
                                                                                                                                                                                                                                             Ivan Pašalić, župni medijski suradnik 
Ispišite stranicu: