HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.07.2024.

Sljemensko proštenje

Župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata poziva na proslavu župnog proštenje i zatvaranja obljetnica 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka župe. Priprema za proštenje je trodnevnica koju će u četvrtak 18. srpnja predvoditi pater Sebastijan Šujević, provincijal HPDI, u petak 19. srpnja pater Tomislav Špiranec, župnik, u subotu 21. srpnja pater Zdravko Knežević, župni vikar. Svečana proslava bit će u nedjelju 21. srpnja 2024. godine. Svetu misu u 9 sati će predvoditi pater Zdravko Knežević, župni vikar, misu u 10 pater Antun Volenik, središnju misu u 12 pater Tomislav Špiranec, župnik i misu u 15 sati pater Mijo Nikić.

Župa Majke Božje Sljemenske jedinstvena je župa u Hrvatskoj. Ona je turistička župa koja nema stalnih župljana, nema umrlih, ali ima vjenčanih i krštenih. Sa preko 1000 metara nadmorske visine to je najviša župa u Hrvatskoj, a nalazi se na tromeđi Zagreba, Bistre i Stubičkih Toplica. Građena je kao spomenik 1000 godina hrvatskog kraljevstva i 1300 godina pokrštavanja Hrvata sa ciljem da bude kapelica svih Hrvata. Gradnju kapelice vodila je Marijina kongregacija vjernika (iz svetišta Srca Isusova iz Palmotićeve u Zagrebu). Pomoćni zagrebački biskup dr. Dominik Premuš slavio je 11. rujna 1932. godine prvu svetu misu u šumi pored kapelice, dok je prva misa u samoj kapelici bila polnoćka 1932. godine. Kapelicu je posvetio zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer 16. rujna 1933. godine. 30 godina kasnije, tj. 1963. godine, za potrebe planinara kapelica postaje i župna crkva.

Sljemenska kapelica je remek - djelo arhitekta J. Denzlera. Kapelica je jedinstveni spomenik moderne hrvatske arhitekture i umjetnosti u živoj prirodi. Izvana je slična starohrvatskim crkvicama, a unutrašnjost je bogata motivima prve kršćanske umjetnosti na tlu Hrvatske. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti kapelica je službeno zaštićena kao kulturno dobro.


Ispišite stranicu: