HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.07.2024.

Sprovodni obredi za s. Barbaru M. Cindori

Sprovodne obrede za s. Barbaru M. Cindori predvodio je u ponedjeljak 15. srpnja na zagrebačkom Krematoriju preč. Franjo Jačmenica, rektor crkve sv. Vinka Paulskog i duhovnik sestara milosrdnica u zajedništvu s mons. Jurjem Jerneićem, upraviteljem Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu i ostalim svećenicima. S. Barbara M. Cindori ukopana je u zajedničku sestarsku grobnicu na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Opraštajući se u ime sestara milosrdnica, pročitavši životopis s. Cindori, dio molbe i preporuke za zavjete, s. Emanuela Barinja istaknula je kako je s. Barbara Cindori "nakon zavjeta brinula o bolesnim gospođama i sestrama u našoj zajednici na Goljaku. Od 22. prosinca 1991. godine premještena je u tadašnji Svećenički dom na Kaptolu 28 u Zagrebu", dodavši da je "sestra Barbara bila zaista osoba okrenuta prema potrebama drugoga i redovnica po Srcu Isusovu. Cijeli svoj radni vijek provela je u dvorbi bolesnih i nemoćnih svećenika u Svećeničkom domu u Zagrebu. U teškim danima, dok ju je izgrizala opaka bolest, bila je izuzetno strpljiva i predana Božjoj volji", rekla je s. Emanuela Barinja.
 
U oproštaju od s. Barbare Cindori upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa mons. Juraj Jerneić istaknuo je, nadovezujući se na pročitano evanđelje, da će "svi za svako dobro djelo učinjeno bližnjemu dobiti nebesku nagradu. Kad zbrojimo sve te godine, bilo u starom ili u novom svećeničkom domu, dok je sestra bila aktivna, preminula su u oba doma sveukupno 128 svećenika. Svakom svećeniku s. Barbara je bila blizu", rekao je mons. Jerneić, dodavši da je "to to milosrdničko djelo i ostvarenje poziva kojega su milosrdnice utkale u bit svoga zajedništva, redovništva". Govoreći o posljednjim danima života s. Barbare Cindori, mons. Jerneić je kazao kako su zadnje riječi s. Barbare bile "Isuse, blaga i ponizna srca", dodavši da "ne preostaje drugo nego izvršiti ono sedmo djelo milosrđa. Zbog toga smo mi danas ovdje. Zašto? Jer je potrebno mrtvoga pokopati. Ali, Barbara će ostati živa za nas, kao i njene pokojne sestre i toliki koji su se za nas žrtvovali da mi stojimo na nogama. Kad se netko troši da drugome da živjeti, onda njegov život nije nestao, nije propao", rekao je mons. Jerneić.    

Istoga dana, u ponedjeljak 15. srpnja, prije sprovodnih obreda u samostanu sestara milosrdnica u Frankopanskoj služen je Rekvijem za pokojnu s. Barbaru Cindori, a nakon sprovoda u kapeli Svećeničkog doma sv. Josipa služena je misa zadušnica.

Redovnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. Barbara M. Cindori preminula je u srijedu, 10. srpnja 2024. u 56. godini života i 36. godini redovništva u bolnici KBC Sestara Milosrdnica.

Sestra Barbara Cindori djelovala je 13 godina kao medicinska sestra u Domu za nemoćne svećenike te 20 godina u Svećeničkom domu sv. Josipa na zagrebačkom Kaptolu.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije




 
Ispišite stranicu: