HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.06.2024.

Srijeda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Vlč. Ivan Brlečić, župnik Župe Presvetog Trojstva iz Donje Stubice predvodio je misno slavlje u srijedu 19. lipnja 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirala dva župna zbora Donje Stubice: zbor mladih "Mala Kap" pod ravnanjem Hrvoja Đurđevića uz orguljsku pratnju Marte Pišković i župni zbor "Trojstvo" pod vodstvom mo. Mirjane Horvat. Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su donjostubički ministranti. Pri kraju misnog slavlja o povezanosti sa svetim Josipom posvjedočili su Dragutin i Mara Šutila, bračni par koji je nedavno proslavio 53 godine zajedništva te živi u Karlovcu i u Njemačkoj.

U prigodnoj homiliji vlč. Brlečić se prisjetio kad je kao bogoslov 1972. godine posjetio ovu crkvu: "Tada smo došli mi bogoslovi vidjeti čudo onog teškog doba, kad je hrabri župnik Marijan Radanović u neprijateljskom okruženju za Crkvu gradio ovu zgradu, crkvu, ovo svetište i sagradio ga - radosno mogu reći - za sva vremena. Posljednjih nekoliko godina hodočastimo često ovamo mi Donjostubičanci. Ovo je sveto mjesto, prima hodočasnike koji prose milost vjere, zagovor Božjih ugodnika i svetog Josipa", kazao je vlč. Brlečić te dodao: "Božja zamisao se događa. Kroz svu prošlost do naših dana Božja zamisao ne prestaje. Neće ju i ne može ju nitko ukinuti. Bog zajedno s čovjekom stvara bolji i ljepši i sigurniji svijet. Božja zamisao je trajna i jasna. Poteškoća u stvaranju takvog novog Božjeg kraljevstva uvijek dolazi od čovjeka. Čovjek ima svoje interese. Zato Bog mnogima i smeta i mladi Učitelj iz Nazareta je morao umrijeti. Smetao je interesima ljudi. No, dragi vjernici, povijest nas uči da svi pokušaji da se Boga Isusa Krista zamijeni čovjekovim idejama do danas nisu uspjeli. Ljudi prije nas, naša generacija, mi kršćani danas, evo prilikom hodočašća, prilikom propitivanja o svojoj vjeri, prilikom svih nedjeljnih susreta, uvijek se propitujemo kako smo se mi ugradili u taj događaj koji Bog želi s nama učiniti? Novi Božji bolji svijet", rekao je vlč. Brlečić. 

"Dvije posljednje nedjelje mi u Stubici zahvaljujemo Bogu za uspješan završetak razreda svakog djeteta, svakog učenika. Mi smo mali, ali veoma prometni grad. Bogu hvala, ni jedno dijete nije stradalo. Zahvaljujemo za zdravlje djedova i baki koji ispraćaju i dočekuju svoju unučad, za brižne očeve i majke koji uz sve drugo uče svoju djecu Boga poznavati i Boga priznavati. U ovoj posebnoj hodočasničkoj prilici, na ovom svetom tlu svetog Josipa, kako se često ovdje može vidjeti, on je moćan za sve, molimo zagovor svetog Josipa svih naših obitelji u župi. Za jedne da i dalje budu vidljivo odani Bogu, za druge da to postanu. Sveti Josipe, budi i dalje brižni zagovornik cijelog hrvatskog naroda i naše donjostubičke župe", završio je svoju homiliju župnik Brlečić. 

Dragec i Mara Šutila, bračni par iz Blatnice nedaleko Karlovca, koji su nedavno proslavili 53 godine braka već više od pedeset godina žive i rade u Njemačkoj, a otkad su u mirovini zadnjih nekoliko godina su pola godine u Hrvatskoj, a pola u Njemačkoj. Kad su u Hrvatskoj, rado dolaze u Josipovo svetište. "Od našeg boravišta u Njemačkoj do Blatnice u Hrvatskoj ima 924 kilometra i još uvijek se sami možemo prevesti vlastitim automobilom. Moj muž ima osamdeset, a ja sedamdeset i jednu. Nije mi problem voziti tako dugačku relaciju u trajanju jedanaest sati. Imamo četvero djece, deseto unuče se treba uskoro roditi i svi oni žive u Njemačkoj", kazala je Mara Šutila te dodala: "sveti Josip je zaštitnik naše obitelji. Jedno vrijeme naša djeca nisu išla u crkvu. Tada smo svoju djecu u molitvi stavili pod zaštitu svetog Josipa i to se promijenilo. Osobito to vidimo kod naše unučadi koja je jako pobožna, idu redovito na mise, a neki od njih i ministriraju, i tako smo mi jedna sretna obitelj. U tome vidimo veliku zaštitu svetog Josipa. Dok smo u Njemačkoj, pa i ovdje u Hrvatskoj, redovito gledamo Laudato televiziju i pratimo misna slavlje iz ovog dragog Josipova svetišta. Mogu kazati da je i moj muž po zagovoru svetog Josipa postao puno čvršći u vjeri", posvjedočila je Mara, a Dragutin potvrdio.
 
 
Nacionalno svetište sv. Josipa
Foto: Josip Vuković
Ispišite stranicu: