HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.07.2024.

Studentska praksa u Caritasu

Tijekom protekle akademske godine studenti Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogli su izabrati Caritas Zagrebačke nadbiskupije za terensku praksu iz tri kolegija, a za jedan od njih imali su praksu u njegovoj Socijalnoj službi te u dvije njegove kuće.
 
Terensku praksu šestero studenata u Socijalnoj službi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za kolegij "Terenska praksa iz socijalnog rada s obitelji" pratila je njezina voditeljica soc. radnica Ana Juratovac, koja je posebno pohvalila studente zbog njihove motiviranosti, odvažnosti i zainteresiranosti u radu tijekom odrađivanja prakse. 
 
Studentica Ana o praksi u Caritasu je rekla: "Drago mi je što sam praksu odradila baš u Caritasu jer sam dobila široku sliku o profesiji i osim budućih kolega, upoznala sam i prijatelje. Svakomu bih preporučila praksu u Caritasu jer je super organiziran, a profesionalni tim tamo uvijek je podrška", dok je studentica Marta istaknula: "Terenska praksa koju sam obavljala u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije bila je moja prva praksa i jedno divno iskustvo. Nisam znala što me čeka i bila sam pomalo i zabrinuta i uplašena kako ću se snaći. No, moram priznati, dobila sam i puno više nego što sam očekivala. (...) Drago mi je što sam izabrala baš ovu praksu jer mislim da je odlično iskustvo za početak i definitivno bih ga preporučila svim studentima."
 
Na ovogodišnje iskustvo terenske prakse studenata socijalnog rada u Socijalnoj službi zagrebačkog Caritasa osvrnula se i sunositeljica kolegija "Terenska praksa iz socijalnog rada s obitelji" prof. dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić: "Studenti prijediplomskog studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu tijekom 4. semestra obavljaju prvu terensku praksu u različitim ustanovama, organizacijama i udrugama. U okviru kolegija "Terenska praksa iz Socijalnog rada s obitelji" već dugi niz godina njegujemo suradnju s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. Ove akademske godine šestero studenata imalo je prilike kroz 40 sati neposrednog rada detaljnije se upoznati s djelovanjem Caritasove socijalne službe. Zahvaljujući predanom i izuzetno kvalitetnom, stručnom vođenju socijalne radnice Ane Juratovac, studenti su stekli brojna korisna iskustva. Dobili su uvid u djelokrug i način rada socijalne radnice i drugih djelatnika Caritasove socijalne službe, upoznali su se s različitim životnim okolnostima i obiteljskim prilikama korisnika Caritasovih usluga, imali su prilike vježbati svoje komunikacijske i druge socijalne vještine te razvijati svoje profesionalne kompetencije. Ova terenska praksa omogućila je studentima dublje razumijevanje korisnika i njihovih specifičnih potreba za podrškom. Kod studenata je potakla snažan osjećaj odgovornosti i poštovanja prema dostojanstvu svakog čovjeka. Suočavanje s teškim situacijama i emocionalno zahtjevnim slučajevima za mnoge studente je bio poticaj da život sagledaju iz drugačije perspektive. Organizirana podrška kroz supervizijske grupe pomogla im je u jačanju osobnih i profesionalnih kapaciteta za prevladavanje stresnih situacija te ih je usmjerila na važnost dijeljenja iskustava, učenja jednih od drugih i pružanja međusobne podrške."
 
 
TERENSKA PRAKSA U KUĆI LJUBAVI I KUĆI ZA MLADE
 
Osvrt na iskustvo terenske prakse studenata socijalnog rada u Kući ljubavi i Kući za mlade "Da život imaju!" dala je i prof. dr. sc. Maja Laklija, sunositeljica kolegija Terenska praksa iz Socijalnog rada s obitelji i predstojnica Katedre za područja socijalnog rada Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: "U okviru kolegija Terenska praksa iz Socijalnog rada s obitelji, koja se odvija tijekom 4. semestra na prijediplomskom studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu već dugi niz godina njegujemo suradnju s Kućom ljubavi - kućom za smještaj trudnica, majki i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi do 3 godine života, a od ove akademske godine započeli smo suradnju i s Kućom za mlade ‘Da život imaju!’. U Kući ljubavi svoju praksu u trajanju od 40 školskih sati obavljale su četiri studentice socijalnog rada. U sklopu prakse imale su priliku uz stručno vodstvo ustanove upoznati se s djelokrugom rada stručnjaka, s naglaskom na ulogu socijalnih radnika/ca, upoznati se pobliže sa sustavom alternativne skrbi za najmlađu djecu, koja spadaju u posebno ranjivu skupinu korisnika te trudnicama i majkama s djecom koje iz različitih razloga nemaju mogućnost živjeti u svojim obiteljima. Studentice su ostvarile iskustvo individualnog i grupnog ostvarivanja kontakata sa korisnicima, sudjelovanja u tematskim radionicama i stručnom radu ustanove te upoznali su se s različitim životnim okolnostima i obiteljskim prilikama korisnika. Također šest studentica je bilo na praksi u Kući za mlade ‘Da život imaju!’ koja pruža uslugu organiziranog stanovanje za mlade sa sveobuhvatnom ili povremenom podrškom mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi te onima koji su napustili sustav socijalne skrbi. Kroz suradnju sa stručnjacima i direktan kontakt s mladima studenti su imali priliku dodatno proširiti svoja znanja o usluzi organiziranog stanovanja, ulozi socijalnih radnika, te upoznati se s perspektivom korisnika, njihovim životnim okolnostima i biti im podršku tijekom provođenja prakse. Kroz sudjelovanje u supervizijskim grupama, studentice su imale priliku unaprijediti svoje profesionalne kompetencije te biti podržane u nošenju s profesionalnim i emocionalno izazovnim situacijama vezanim uz upoznavanje životnih/obiteljskih okolnosti i perspektivama korisnika te drugih izazova tijekom prakse."
 
"U ime svih studentica zahvaljujem se voditeljici Kuće ljubavi gđi Maji Baljak i drugim tamošnjim Caritasovim djelatnicima na susretljivosti i ljubaznosti, a posebno socijalnoj radnici Gloriji na podijeljenom znanju i iskustvima iz svojega rada", poručila je studentica C. R..
 
"Kroz druženje s korisnicima i sudjelovanje u radionicama, studentice su dobile dragocjen uvid u rad socijalnog radnika u dječjem dom, čime su značajno obogatile svoje praktično iskustvo. Njihov rad nije samo poboljšao svakodnevni život korisnika, već je studenticama omogućio vrijedno praktično iskustvo u radu s majkama, trudnicama i djecom, pokazavši koliko je važna suradnja između akademske zajednice i socijalnih ustanova", izjavila je Gloria Petra Tomić, socijalna radnice Kuće ljubavi.
 
"Ova mi je praksa približila koncept organiziranog stanovanja, te sam time proširila znanje o perspektivi koja je pružena korisnicima ovim oblikom skrbi. Lijepom iskustvu doprinijeli su susreti i druženja s korisnicima koji su bili otvoreni i dobrohotni, spremni odvojiti svoje vrijeme" izjavila je studentica Ivana, koja je praksu imala u Kući za mlade u Selskoj cesti na Trešnjevci.
 
Dolazak studentica u Kuću za mlade "Da život imaju!" bio je obostrano koristan, primjećuje na završetku ovogodišnje prakse Suzana Horvat Kutle, voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi i objašnjava zašto je tome tako: "Našim korisnicima uvijek je drago družiti se s mladima tako da pozitivne poruke i poticaji ohrabrenja puno lakše dolaze do njih kroz takvu komunikaciju. S druge strane studenticama, koje su dobile uvid u usluge koje zagrebački Caritas pruža u ovoj kući, ovo je bilo nenadoknadivo. Osobni susreti s korisnicima i suradnja sa stručnjacima koji s njima rade dodatno je osnažilo i opravdalo njihov izbor budućeg zvanja i posla kojim se žele baviti".
 
 
Tekst i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: