HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.05.2024.

Susret župnika mentora na pastoralnom praktikumu u zagrebačkoj Bogosloviji

Sastanak odgojitelja i župnika župa u kojima su bogoslovi bili na pastoralnom praktikumu prigodom završetka praktikuma održao se u utorak 28. svibnja 2024. u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Nakon okupljanja i bratskog druženja započeo je radni dio sastanka uvodnim riječima vlč. Josipa Đurina, odgojitelja bogoslova treće i četvrte formacijske godine, koji sudjeluju na pastoralnom praktikumu. Vlč. Đurin je župnicima zahvalio na spremnosti za prihvaćanje bogoslova u župne zajednice te je pohvalio svjedočanstva svećeničkog života koje župnici pružaju bogoslovima. 

Zatim su župnici imali mogućnost međusobno podijeliti osvrte na protekli praktikum te su pohvalili angažman i uključenost bogoslova u život župnih zajednica. Također su naglasili da je praktikum bogoslovima i župnicima omogućio iskustvo suživota i crkvenog zajedništva, kao i doživljavanje konkretne stvarnosti života na župi. Na kraju radnog dijela sastanka župnici su iznijeli neke prijedloge za poboljšanje svećeničke izgradnje, osobito u pastoralnoj dimenziji.

Nakon završetka radnog dijela susreta, zajedništvo odgojitelja i župnika nastavljeno je molitvom u kapeli Bogoslovije te zajedničkim ručkom s bogoslovima, a susret je završen druženjem i prijateljskim razgovorom u društvenim prostorima Bogoslovije.

Pastoralni praktikum odvija se vikendima tijekom formacijske godine. Svaki bogoslov treće i četvrte godine pohađa župu praktikuma te uz župnika mentora ima priliku upoznavanja različitih pastoralnih stvarnosti u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Vlč. Toni Potrebić
Ispišite stranicu: