HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.07.2024.

Svečano misno slavlje osmog utorka sv. Dominiku predvodio fr. Mislav Peček

Osmog utorka velike devetnice uoči proslave blagdana sv. Dominika u Župu Konjščina hodočastilo je dominikansko laičko bratstvo bl. Augustina Kažotića iz istoimene zagrebačke župe na Pešćenici predvođeni ovogodišnjim dominikanskim mladomisnikom fr. Mislavom Pečekom koji je predvodio pobožnost sv. Dominiku te svečano misno slavlje.

Mladomisnik je u svojoj homiliji, temeljeći se na čitanju iz knjige proroka Jeremije i naviještenog evanđelja, usporedio stanje u vrijeme sv. Dominika, sadašnje stanje s onim konačnim.

Fr. Peček je rekao kako „mnoge bitke na duhovnom polju koje je Jeremija opisao i sveti je Dominik morao proživljavati, a mnoge bitke duhovnog života koje je Crkva morala vojevati u Dominikovo vrijeme, moramo i mi danas.“

Propovjednik je u propovijedi postavio i nekoliko pitanja: „Nismo li okruženi i napadani svim ideologijama i idolopoklonstvima koja su postojala kroz povijest, a rat se odvija za našu pažnju , za naše savjesti, za naše duše? Nije li kultura smrti prodrijela u pore društva i nametnula se kao slatkorječiv diktator?...“

Zaključujući svoju propovijed, fr. Peček prisutnima je poručio da je potrebno otvoriti oči i prepoznati istinu u ovome svijetu. Pozvao je da „uzmemo Marijino oružje izbora, diku sv. Dominika, svetu krunicu. Natopimo ovaj svijet Anđeoskim pozdravom, natopimo naše umove otajstvima života našega Spasitelja, ne brinimo se za borbe i izazove koji su ispred nas i Duh će Sveti i na nas sići, kao što je nad Mariju i živjet ćemo u slobodi djece Božje, u istini i u ljubavi.“

Na koncu misnog slavlja, pripremajući se za proslavu župne svetkovine sv. Augustina Kažotića, članovi trećeg red sv. Dominika iz zagrebačke Pešćenice poklonili su Župi Konjščina kip Blaženika za kojeg mnogi vjeruju da je on osnivač Župe svetog Dominika u Konjščini. Kip je blagoslovio župnik vlč. Milan Pušec koji je zahvalio na ovome daru te je rekao da lik bl. Augustina imamo već u župnoj crkvi, ispred crkve u njegovom pokloncu, a ovaj dar će krasiti župnu dvoranu u kojoj se sastaju zajednice župe.

Nakon misnog slavlja mladomisnik je svima prisutnima podijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov.

Svetu liturgiju pjevanjem je animirao Zbor sv. Dominik pod vodstvom Marka Maleka-Solgata, a u asistenciji kod oltara bio je Luka Žeželj, bogoslov i akolit.
 
Župa Konjščina za svetkovinu svetog Dominika priprema se velikom pobožnosti devet utoraka kada vjernici imaju priliku sudjelovati u pobožnosti svete krunice, litanijama svetom Dominiku te misnom slavlju s prigodnom propovijedi. Sljedećeg utorka, 6. kolovoza deveti je utorak u velikoj devetnici te će tom prilikom biti izložen relikvijar svetog Dominika koji je biti dan na javno štovanje do nedjelje 11. kolovoza.

Tijekom velike devetnice sv. Dominiku u župu dolaze brojni hodočasnici, a prije svećeničkog ređenje sa svojim roditeljima hodočastio je mladomisnik vlč. Ivan Pugar. Također, hodočastile su časne sestre Dominikanke među kojima je bila i časna majka Jaka Vuco, a jedna sestra redovnica došla je iz Hamburga.
 
Marko Malek-Solgat, dipl. theo.
Ispišite stranicu: