HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.07.2024.

Svetkovina Majke Božje Bistričke proslavljena u Karmelu

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici proslavljena je 13. srpnja svetkovina zaštitnice samostana Majke Božje Bistričke. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, a koncelebrirao je vlč. Mata Jaković, redoviti misnik bistričkog Karmela.

U pratnji duhovnika bila su i četvorica bogoslova.

U propovijedi vlč. Grbešić je više puta istaknuo Marijinu molbu Isusu na svadbi u Kani, molbu koja je imala ključnu ulogu u tome da požuri Isusov čas. Upravo važnost Gospinog zagovora, kao i uzor njezinog zagovora stavio je na srce svima prisutnima, a osobito karmelićankama. „Vaša molitva, sestre karmelićanke, nastavak je Marijine molitve na svadbi u Kani. Vi ste nastavak Gospine molitve.“

Potaknuo ih je nadalje, kao i sve prisutne, da mole za dobre i hrabre pastire koji će moći stajati na čelu naroda u vremenu u kojem se nameću različite ideje i ideologije, jer „Bog je uvijek veći od svake ideologije“.

U propovijedi protkanoj primjerima i citatima bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića vlč. Grbešić provukao je važnost vjernosti Mariji kroz povijest hrvatskog naroda, vjernosti koja je očuvala živu vjeru u srcu naroda upravo po zagovoru One koja je „duša duše Hrvatske“.

„Isus je učinio prvo znamenje na svadbi u Kani. I povjerovali su u njega njegovi učenici. A koliko je Isus učinio znamenja ovdje u Mariji Bistrici i koliko nastavlja činiti znamenja ako mi imamo vjeru? Marija i nas danas poziva da se obnovimo u vjeri, da se ne izgubimo. Čitav naš život treba biti pozivnica ljudima na vječno slavlje“, zaključio je.

IKA/Foto: Karmel Majke Božje Bistričke
Ispišite stranicu: