HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.10.2015.

Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?Odgovor na ovo pitanje sv. Pavla, iz njegove Poslanice Rimljanima, pokušalo je proteklog vikenda dati nešto više od stotinu mladih, okupljenih na 56. planinarskom križnom putu (PKP) u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda, a pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Ovaj planinarski križni put održao se na Žumberku, mjestu gdje već stoljećima u zajedništvu žive vjernici dvaju katoličkih obreda: istočnog – grkokatolici i zapadnog – rimokatolici. Pohod je započeo u subotu 10. listopada u jutarnjim satima u grkokatoličkoj župnoj crkvi Uskrsnuća Gospodnjega, gdje je mlade dočekao tamošnji župnik vlč. Zenjo Zastavni. Nakon pozdravnih riječi, jutarnje molitve i prve postaje, križni put krenuo je prema Šiljkima, Badovincima, gdje se mladima u hodu i molitvi pridružio župnik iz Sošica vlč. Marjan Jeftimov, da bi kroz Visoče i Reštovo stigli do grkokatoličke župe Sv. Petra i Pavla u Sošicama. Uz veliku pomoć domaćih vjernika, članovi Bratovštine ovdje su pripremili večeru, kako bi se sudionici okrijepili i ugrijali nakon hoda po kiši koja ih je pratila cijelo poslijepodne.

Večernji program bio je u grkokatoličkoj župnoj crkvi. Započeo je katehezom koju je s mladima župe Sv. Anastazije iz Samobora pripremio tamošnji kapelan vlč. Josip Čulig. Mladi su prvo izveli igrokaz na temu mota „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“ (Rim 8, 35), nakon čega je vlč. Čulig kratkim nagovorom potaknuo mlade da još više proniknu u dubinu Kristove ljubavi i da tu ljubav žive u svakodnevnom životu, te tako donose radost svima koje susreću.U drugom dijelu kateheze mladima su se obratili grkokatolički svećenici, domaći župnik Jeftimov i župnik iz Stojdrage vlč. Mile Vranešić. Upoznali su prisutne s poviješću ovoga kraja, dolaskom grkokatolika na Žumberak, sa suživotom vjernika dvaju obreda, te njihovim razlikama.

Nakon toga slijedila je sveta misa koju je u zajedništvu s kapelanom iz Kustošije vlč. Markom Torbarom i župnikom Jeftimovim  predvodio vlč. Čulig. Poslije mise započelo je cijelonoćno klanjanje pred Presvetim te su mladi svakih pola sata izmjenjivali u molitvi, dok su ostali pošli na počinak koji je bio organiziran u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sošice i u samostanu kod Sestara bazilijanki.

Nedjelja ujutro započela je doručkom koji su pripremile časne sestre i vjernici, a sudionici su mogli obići i etnografsku zbirku koju u svom samostanu čuvaju sestre.

Praćen jakom kišom, hod za križem nastavio se prema jami Jazovki gdje je o zločinima koji su se ovdje dogodili progovorio student povijesti  Luka Šarić. Put je nastavljen kroz Sopote, Kekiće, Stari grad Žumberak, Tomševce i Hartje do rimokatoličke župne crkve sv. Mihovila u Kalju.Završno euharistijsko slavlje u zajdništvu s preč. Damirom Bačunom i vlč. Čuligom, predvodio je vlč. Torbar koji je i oba dana pješačio s mladima.

Hodajući gotovo dva dana po jakoj kiši, sudionici ovog PKP-a doista su posvjedočili da ih ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove, nego da u svemu nadmoćno pobjeđuju po Onome koji ih uzljubi. (usp. Rim 8, 37)  

Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Ispišite stranicu: