HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.07.2024.

Veliki kancelar potvrdio Željka Tanjića rektorom HKS-a u trećem mandatu

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić izabran je na novo mandatno razdoblje od 2024. do 2028. godine.
 
Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta mons. Dražen Kutleša, nadbiskup i metropolit zagrebački, dopisom br. 530/2024-HKS od 18. srpnja 2024. potvrdio je izbor rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića na novo mandatno razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2028.

Potvrdom Velikog kancelara završio je postupak izbora rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je Odlukom Senata pokrenut na 50. sjednici 4. saziva Senata održanoj 12. ožujka 2024. i završio izborom i Odlukom Senata donesenom na 58. sjednici 16. srpnja 2024.

Profesor Željko Tanjić obnašao je dužnost privremenog rektora Sveučilišta od 2011., a potom je bio izabran za rektora u prvom mandatu od 2016. do 2020. te u drugom mandatu od 2020. do 2024. Treći mandat omogućen je sukladno čl. 24. Statuta Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Nadbiskup Kutleša čestitao je rektoru Tanjiću na izboru riječima: "Uz iskrene čestitke na ovom izboru, zazivam na Vas Božji blagoslov kako bi odgovornu službu rektora nastavili vršiti u duhu služenja i svjedočkog posredovanja Istine - Isusa Krista, Riječi Božje u kojoj je život i svjetlo ljudima (usp. Iv. 1,4)".

Rektor Tanjić u svom je obraćanju Senatu Hrvatskog katoličkog sveučilišta nakon izbora istaknuo: „Treći mandat prije svega je znak povjerenja Velikog kancelara mons. Dražena Kutleše i Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Naše Sveučilište u svom je dosadašnjem djelovanju opravdalo razloge svoga postojanja i po broju studijskih programa, broju studenata, broju zaposlenih djelatnika i nastavnika, kao i kroz obnovu Kampusa. Traganje za istinom, nastavna i znanstvena izvrsnost je važan dio rasta i razvoja našeg Sveučilišta koje u središtu ima studente koje želi odgajati i obrazovati u duhu katoličke intelektualne i odgojne tradicije. Zahvaljujem Velikom kancelaru na njegovoj pastirskoj brizi za naše Sveučilište, zahvaljujem cijeloj našoj Nadbiskupiji, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Rektorskom zboru i akademskoj zajednici na potpori i suradnji koju pružaju meni i mojim suradnicima. Bez toga zajedništva i međusobnog poštovanja ne bismo ništa mogli ostvariti. Pozivam cijelu našu akademsku zajednicu kao i našu nadbiskupijsku zajednicu na molitvu za Sveučilište i njegov daljnji razvoj i rast na dobro Crkve i hrvatskoga društva. Svoj mandat povjeravam zagovoru Nebeske majke Marije, Prijestolja mudrosti, i blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika našega Sveučilišta.“


Prof. dr. sc. Željko Tanjić rektor je Hrvatskog katoličkog sveučilišta i svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Doktorirao je 2000. na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Od 2009. do 2011. bio je pročelnik Katedre za fundamentalnu teologiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i direktor izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost, a od 2011. rektor je Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Autor je dviju knjiga, uredio četiri, te objavio više znanstvenih i znanstveno-stručnih radova iz područja teologije i filozofije. Napisao je veći broj recenzija knjiga, udžbenika i članaka za znanstvene časopise ili zbornike. Održao je niz predavanja na različitim znanstvenim i stručnim skupovima. Bibliografija je dostupna na poveznici. 

Član je Upravnog vijeća Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta, član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje, te član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere. Služi se talijanskim, njemačkim i engleskim jezikom.

Hrvatsko katoličko sveučilište
Ispišite stranicu: