HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.06.2024.

Vlč. Filip Pranjić proslavio mladu misu u Župi Dobrog Pastira u Brestju

Pod geslom „Jer ne propovijedamo sami sebe, nego Krista Isusa Gospodinom, a sebe slugama vašim poradi Isusa“ (2 Kor 4, 5) u nedjelju 23. lipnja u župnoj crkvi Dobroga Pastira u Brestju mladu misu proslavio je novozaređeni svećenik Filip Pranjić. Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik domaćin preč. Zlatko Pavetić, propovjednik vlč. Tomislav Kralj, župnik Župe Uzvišenja Svetog Križa u Dugom Selu te okupljeni mladomisnici i svećenici. Mladomisničko euharistijsko slavlje uveličali su članovi Mješovitoga župnoga zbora, župni zbor mladih „Djeca Božja“ te vokalni ansambl „Dobri Pastir“.

Proslava je započela roditeljskim blagoslovom, majke Ike i oca Slavka pred zgradom u kojoj stanuju te predajom križa mladomisniku nakon čega su se svi okupljeni u svečanoj procesiji zaputili do župne crkve.

Prije početka misnog slavlja okupljene je pozdravio župnik Zlatko Pavetić koji je podsjetio je na misli sv. Grgura Nazijanskoga koji je kao mladi svećenik napisao: „Treba očistiti sebe prije nego se počne čistiti druge; treba biti poučen da bi se druge moglo poučavati; treba postati svjetlo da bi se moglo svijetliti; približiti se Bogu da bi se Bogu druge privodilo; biti posvećen da bi se druge posvećivalo, vodilo za ruku i pametno savjetovalo. Znam čiji smo službenici, na kojoj smo razini i prema komu smo usmjereni. Poznam Božju veličinu i čovjekovu slabost, ali i snagu."

Župnik je istaknuo misli sv. Župnika Arškog te rekao da „kad bi čovjek potpuno shvatio svećenikovo mjesto na zemlji umro bi, ne od straha nego od ljubavi" te je čestitajući mladomisniku zaželio da mu ljubav Isusova Srca „dade 'krila'“ koja će ga nositi u svećeničkoj službi. „Neka Bog po tvom predanju podari župi Dobroga Pastira dobrih obitelji iz kojih će niknuti nova duhovna zvanja jer su ona „najljepši dar jednoj obitelji“, rekao je župnik te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi mlade mise. Naglasio je da se pozdravima i čestitci pridružuje i uzoriti nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je telefonski izrazio radost i zahvalnost. Nakon župnika u ime župne zajednice obratio se Dejan Kljajić.

U prigodnoj homiliji vlč. Kralj je ustvrdio da je u mladomisničkom geslu jasno istaknuto da je vlč. Pranjić uvršten u "zajedništvo onih koji se ne samo nazivaju slugama već to doista moraju biti jer pred njima često u duhovnim potrebama kleče ljudi svih titula i skupina, oni koji su smrtni, ali mogu svima darovati ono što je besmrtno po trostrukoj službi koja im je povjerena - proročkoj, propovijedačkoj i posvetiteljskoj - u dijeljenju sakramenata i pastirskoj - u upravljanju zajednicom. Sve nabrojano jasno ukazuje koliko je uzvišen svećenički poziv i koliku čast čovjek time prima od samoga Gospodina. Istovremeno treba biti svjestan da svećenički poziv ne može nikad biti odvojen od križa i trpljenja što znači da postaješ jedan od onih koje svijet nerijetko smatra nazadnima, lako optužuje, često progoni i mrzi te ne razumije."

U nastavku je propovjednik podsjetio da svećenička služba donosi oduševljenje, radost i zadovoljstvo koje samo Bog može dati i da je u tome neopisiva snaga i ljepota te dodao da će osim toga vrlo brzo upoznati i poteškoće, kušnje, tugu i odbačenost, samoću, patnju i strah. Osvrćući se na evanđeoski odlomak o oluji na moru u kojem je Isus smirio valove, ali i ukorio apostole, ohrabrio je mladomisnika da se ne boji naglašavajući da je jedini spas samo čvrsta vjera. Istaknuo je da evanđeoski odlomak govori o jasnoj poruci, a to je da se „vjera i strah se isključuju. Čvrsta vjera jača je od svakoga straha. Gdje je Bog i mi u njemu nema mjesta strahu. Zato je lađa s Genezaretskoga jezera i postala simbol Crkve koja plovi svijetom kroz oluje i opasnosti te daje odgovor na pitanje što drži lađu da ne potone - Isus koji je uvijek u lađi bez obzira je li budan ili spava. Lađa iz evanđelja postaje slika ljudskoga života - oluje, nevolje, poteškoće i patnje ne mogu se izbjeći, one pogađaju sve ljude. Nema oluje koju Gospodin ne može utišati niti opasnosti koju može ukloniti od nas ni krize za koju ne bi imao rješenje", rekao je vlč. Kralj.

Obraćajući se mladomisniku naglasio je da je jedino za čim u životu treba težiti - ljubiti i služiti. No, „ne može se ljubiti i služiti ako nismo spremni trpjeti. Vrijednost jednoga svećenika ne mjeri se po tome koliko čini, nego po ljubavi koja ga pokreće. Prići drugome, prepoznati njegove potrebe, prepoznati potrebe mnogih gladnih duša za Kristom i njegovim spasenjem“, rekao je propovjednik i naododao da je svećenik ponajprije poslužitelj Krista ljudima i da treba biti otvoren za potrebe svakoga čovjeka.

„Kao svećenik uvijek njeguj veliko poštovanje prema svim vjernicima koji ti budu povjereni osobito prema onima koji su u Isusovu životu bili na prvome mjestu: siromašni, bolesni, nesretni, napušteni, oni koji su ranjena srca", rekao je vlč. Kralj te napomenuo da je svaki svećenički identitet izvire iz osobe Isusa Krista te da svećenik koji je tijesno povezan s euharistijom najbolje gradi i izgrađuje svoj identitet. „Svaku svetu misu slavi uvijek na dostojanstven i prikladan način kao da je svaka misa tvoja prva i posljednja misa. Ne boj se ni ničega, ni svojih nesavršenosti, ni ograničenja, ni slabosti niti ravnodušna okruženja prema Bogu i Crkvi. Boj se samo grijeha koji se rađa kada uzmanjka ljubavi prema Gospodinu", zaključio je vlč. Kralj pozivajući okupljene vjernike da mole za vlč. Pranjića. Također, pozvao je okupljene i na ustrajnu molitvu za svećenike koji mole i rade, koji se žrtvuju i žive s povjerenim im narodom u dobru i zlu, kao i za nova duhovna zvanja.

Na završetku misnog slavlje mladomisnik Pranjić zahvalio je Trojedinom Bogu koji ga je pozvao da u njegovo ime posvećuje i vodi njegov narod, nadbiskupu Kutleši koji ga je zaredio, župljanima na molitvama, poticajima i kritikama, župnicima i mnogim svećenicima koji su bili uz njega, prijateljima, časnim sestrama te svima koji su ga pratili na životnom putu i tijekom formacije, posebice roditeljima i obitelji. Pozvao je na molitvu za njega te postojeća i nova duhovna zvanja.

Po završetku misnog slavlje podijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov, a nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje.

Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava od četvrtka 20. do subote 22. lipnja kada su večernja euharistijska slavlja predvodili povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Šešek, župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici preč. Norbert Ivan Koprivec te kapelan u Župi sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Mate Cikoja.

Mara Cvitanović
Foto: Željko Glojnarić​, Mara Cvitanović
Ispišite stranicu: