HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.06.2024.

Vlč. Štingl predvodio misno slavlje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Misno slavlje u srijedu 26. lipnja 2024. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvodio je vlč. Marijan Štingl, župnik svetog Antuna u Voloderu. Koncelebrirao je preč. Božidar Josip Tenšek, župnik hrvatske župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi (Kanada) i mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta. Pjevanje je predvodio zbor mladih Marijine Legije iz Petrinje.
 
U prigodnoj homiliji vlč. Štingl kazao je kako biti kršćanin znači biti svjedok plodnosti ljudskog života dopuštajući Bogu da zahvati naš život. "Biti kršćanin nije dovoljno biti tek formalno, povremeno, prigodno, nego prije svega bitna je potpuna ucijepljenost u Gospodinu. Stoga, ostati u Isusu znači ostati vjeran neprolaznom i božanskom životu kojeg smo od njega primili. Ostati u Isusu znači živjeti svoje poslanje na zemlji snagom Uskrsloga, kojom je zahvatio ovo naše čovječanstvo. Ostati u Isusu znači dati se preobraziti, kao što je njegovo čovještvo bilo preobraženo za vječno postojanje u Bogu. Pozvani smo, svatko od nas, ovdje na zemlji ljudima donositi blagoslov", kazao je u homiliji vlč. Stingl.
 
Na kraju misnog slavlje vlč. Štingl sve je pozvao na Mladifest koji će se u organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove će godine održati od 28. do 30. lipnja u Župi svetog Kvirina u Sisku. Pripreme za festival su u tijeku, a šesti hrvatski Mladifest organiziran je po uzoru na onaj u Međugorju. Tijekom tri dana posjetitelji će sudjelovati u susretu za vrijeme kojeg će čuti zanimljiva svjedočanstva i kateheze. Uz molitveni program, bit će svaki dan prilika za svetu ispovijed. Geslo ovogodišnjeg Mladifesta je „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5, 9).
 
Kateheze će tijekom tri dana držati fra Ante Vučković, koji će približiti Božju riječ otkrivajući uvijek nove slojeve u evanđeoskom tekstu. Očekuje se i dolazak međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, a biskup Vlado Košić služit će misno slavlje u petak, 28. lipnja. Sva tri dana susret će pjesmom animirati zbor te bend članova Marijine legije Kraljica od Sabe.
 
Na kraju misnog slavlja vlč. Štingl posvjedočio je o moćnom zagovoru svetog Josipa: "Svima je poznato da je našu Sisačku biskupiju, Petrinju, Sisak, Glinu pogodio razorni potres koji smo osjetili i mi u Voloderu. Nije bilo strašno kao u Sisku i Petrinji, ali je ostavio tragove. Primijetili smo oštećenja na krovištu voloderske crkve i na pročelju. Tijekom određenog vremena uštedjeli smo nešto novca i krenuli s obnovom. Skromno, kako smo mogli i imali. Popravljajući krovište učinilo nam se korisno iskoristiti skelu da obnovimo i pročelja, no nismo skupili dovoljno novca da platimo troškove obnove krovišta, a opet bilo bi šteta, kad je već skela tu, da ne obnovimo i pročelje. Nakon jedne mise ostao sam u svojoj crkvi pred oltarom svetog Josipa. Kada su se ljudi razišli, molio sam pred kipom svetog Josipa ovim riječima: Sveti Josipe, znam da si mnogima pomogao, i znam da si moćan, možda je i sad prilika da ponovno pokažeš svoju brigu za male ljude. Molim te, pomogni nam da do kraja obnovimo krovište i uredimo fasadu ove crkve u kojoj je i tvoj oltar. Ta me molitva nekako osnažila pa sam župnom pastoralnom vijeću kazao da idemo, uz obnovu krovišta, i na obnovu pročelja, odnosno fasade. Sat vremena nakon te odluke nazove me neki poduzetnik u našem kraju i kaže: "Župniče, čuo sam da planirate raditi fasadu na crkvi. Moja će firma to sve besplatno odraditi. Vi pribavite materijal, a za ostalo ću se ja pobrinuti", zaključio je vlč. Štingl.
 
"Želio bih još na kraju reći je kako naša Crkva kao jedan cvjetnjak, rasadnik s mnogo bilja. Jedan je cvijet Hod za život, zatim je drugi cvijet Antunovski hod, pa Susret hrvatske katoličke mladeži, zatim Progledaj srcem. Sve su to lijepi i prekrasni cvjetovi i svaki na svoj cvjetno poseban način miriše. Želio bih da naš susret mladih Mladifest, koji već šestu godinu imamo u Hrvatskoj, bude dio tog rasadnika i pozivam vas da i vi sami dođete i da osjetite miris našega cvijeta. Svi ste dobro došli. Cestarina do Siska je još uvijek besplatna jer još uvijek osjećamo posljedice potresa. Možda vam i to može biti poticaj da dođete na Mladifest u Sisak i Sisačku biskupiju. Otvaramo vam svoje srce, vrata naše biskupije i grada Siska. Svi ste dobro došli!", poručio je okupljenima vlč. Štingl.

Nacionalno svetište sv. Josipa, Karlovac
Foto: Josip Vuković
Ispišite stranicu: